Øget kendskab til demo.borger.dk
Der er tidligere udviklet et demomiljø, demo.borger.dk, der giver borgere mulighed for at øve sig på digital kommunikation med det offentlige i et sikkert miljø, indtil de bliver fortrolige med funktionerne. Her kan borgere trygt og sikkert øve sig i at bruge NemID, Digital Post og borger.dk.
På baggrund af efterspørgsel fra borgere og it-undervisere om en bedre introduktion til demomiljøet, er der udarbejdet en introduktionsfilm målrettet såvel borgere og it-vejledere og en vejledningsfilm målrettet it-vejledere. Filmene og demomiljø er formidlet via Netværk for digital inklusion, borgerservicecentre og biblioteker.
Demomiljøet er i 2019 blevet opdateret, så det har samme design som det nye design hos borger.dk. Endvidere er demomiljøet forsøgt udbredt både på større møder og i undervisningen. Bydelsmødrene har for eksempel anvendt demomiljøet i deres uddannelse af bydelsmødrene.
Brug af NemID nøgleapp
Flere borgerservicecentre har oplyst, at mange it-udfordrede borgere fortsat har store udfordringer med NemID. Nogle centre oplyser, at 30 pct. af deres personlige henvendelser handler om NemID – spørgsmålene drejer sig især om nøglef2kort.
En hjælp til at undgå nogle af udfordringerne med nøglekortet er at installere NemID nøgleappen. I januar 2019 blev der derfor udsendt vejledninger målrettet de it-udfordrede til installering og anvendelse af NemID nøgleapp.
Vejledningen er trykt som folder og sendt til borgerservices og biblioteker i hele landet. Folderen er siden blevet genoptrykt, da der fortsat er efterspørgsel efter den.
I efteråret 2019 er der lanceret en ny kampagne, der skal flytte flere borgere over til NemID nøgleapp.
Tegnsprogstolkning
Alle foldere, vejledningsmateriale, animationsfilm mv., som Digitaliseringsstyrelsen har fået udviklet i regi af digitaliseringsstrategien for at hjælpe de it-udfordrede borgere, er i samarbejde med Danske Døves Landsforbund oversat til tegnsprog. Videoerne med tegnsprogstolkning er alle samlet på digst.dk.
Udbredelse af eksisterende vejledninger, film mv.
For at hjælpe både it-udfordrede, deres pårørende og andre, der bistår ikke-digitale eller it-udfordrede borgere, er der løbende udviklet vejledninger om blandt andet digital fuldmagt, læseadgang til Digital Post og informationssikkerhed.
Disse vejledninger opdateres løbende, ligesom Digitaliseringsstyrelsen fortsat forsøger at udbrede vejledningerne til for eksempel medlemsorganisationerne af Netværk for digital inklusion.
Partnerskab med Bydelsmødrene
I 2018 etablerede Digitaliseringsstyrelsen et partnerskab med Bydelsmødrene med henblik på at nå de ikke-vestlige kvinder, der ikke nødvendigvis selv efterspørger den nødvendige hjælp til digital kommunikation med det offentlige.
Samarbejdsaftalen sikrer uddannelse af bydelsmødre, så de kan videregive viden og vejledning i brug af digitale løsninger til andre kvinder i deres netværk. Samarbejdsaftalen udløb i foråret 2019 og er mundet ud i en meget positiv opsamling fra Bydelsmødrene.
Digitaliseringsstyrelsen ønskede med samarbejdsaftalen at anvende Bydelsmødrenes netværkskompetencer til at nå ikke-vestlige kvinder, så kvinderne får tilbudt undervisning og vejledning i offentlig digitalisering, som er skræddersyet til dem.
Ikke-digitale borgere
Der er fortsat ca. 10 pct. af borgerne, der ikke kommunikerer digitalt med offentlige myndigheder. Disse borgere skal betjenes på anden vis, så de fortsat får den kommunikation og hjælp, som de har brug for.
Endvidere er der borgere, der tidligere har været digitale, men som på grund af for eksempel sygdom ikke længere læser deres Digital Post.
Dem skal der drages omsorg for.
I slutningen af 2019 er der derfor taget hul på en dialog – indtil videre i et samarbejde mellem Danske Handicaporganisationer, Ældre Sagen, KL, Danske Regioner og Digitaliseringsstyrelsen om problemstillinger for de ikke-digitale borgere.
Der er i 2020 aftalt en møderække og en proces, der gerne skal afdække de konkrete udfordringer samt komme med et bud på løsninger af dem.
Vejledning om digitalisering i forbindelse med en afdød borger
I 2019 har Digitaliseringsstyrelsen sammen med de fællesoffentlige parter (som led i udmøntning af Digitaliseringspagten) – blandt andet i samarbejde med Netværk for digital Inklusion – påbegyndt arbejdet med digital guide om at miste pårørende. Arbejdet fortsætter ind i 2020. Guiden skal samle oplysninger om, hvordan man skal forholde sig, når man mister en pårørende.