Borgerne skal være trygge ved at kommunikere med den offentlige sektor – og ved at agere digitalt generelt set. En del borgere i de it-udfordrede målgrupper er nervøse for deres sikkerhed på nettet. Det gælder både i forhold til kundskaber men også i forhold til, hvad der fx kan ske med deres digitale oplysninger. Denne usikkerhed kan medføre, at de pågældende borgere ikke længere ønsker at anvende de digitale løsninger – ikke mindst i forbindelse med kommende ændringer i den digitale infrastruktur.
Der iværksættes følgende aktiviteter/indsatser:
I samarbejde med digitaliseringsstrategiens initiativ 9.3 ”højt kendskab til informationssikkerhed” videreføres en særlig indsats i forhold til de it-udfordrede grupper, idet behovet er stort.
Initiativ 9.3. (”Højt kendskab til informationssikkerhed”) vil i 2018 videreføre en bred indsats om informationssikkerhed i Danmark. For at sikre bedst mulig udbredelse – også til it-udfordrede borgere - understøtter dette initiativ den brede informationskampagne med information direkte målrettet disse grupper.
I 2018 er der således en uddannelsesindsats på henholdsvis centralbibliotekerne og for Ældresagen, hvor et antal kursister undervises i at undervise andre om informationssikkerhed (train the trainers), Formålet er at videreformidle opdaterede budskaber om informationssikkerhed med udgangspunkt i kampagnen fra efteråret 2017, ’Vi holder hackerne ude’.
Der er i samarbejde med Netværk for digital inklusion ultimo 2017 udarbejdet pjecer med gode råd, som er tilpasset grupper af it-udfordrede borgere. Disse pjecer skal udbredes, så de når de rette målgrupper. Formidlingen skal bl.a. ske i samarbejde med relevante interessenter som ex. Dansk Handicap, Ældresagen m.fl.
Endvidere vil formidlingen af pjecerne ske i samarbejde med henholdsvis bibliotekerne og kommunernes borgerservice.
Øget kendskab til Demo.borger.dk
Meget af den nervøsitet, som informationssikkerheden giver blandt flere i de it-udfordrede grupper, skyldes manglende fortrolighed med den digitale kommunikation. Der er derfor fortsat behov for et ”lukket miljø”, hvor man kan øve sig, og som undervisere kan bruge til at illustrere bl.a. brug af NemID og Digital Post.
Demo.borger.dk er et lukket læringsmiljø, hvor borgeren kan øve sig i NemID og Digital Post.
Demomiljøet er primært rettet mod landets borgerservicecentre, biblioteker og it-undervisere, som kan bruge Demomiljøet i deres hjælp til ikke-digitale og it-svage borgere.
Der er fortsat behov for at udbrede kendskabet til dette miljø. Der gøres derfor en særlig indsats for at udbrede kendskabet til læringsmiljøet.
For at supplere forståelsen af demomiljøets anvendelse, lægges der nogle efterspurgte, enkle introduktionsfilm på Demo.borger.dk. Dels en inspirationsfilm til underviseren om anvendelsen af miljøet og dels en film til brugeren, der illustrerer, hvordan miljøet meget let kan anvendes.
Sikker brug af NemID
Borgerservice og biblioteker giver fortsat udtryk for, at der fortsat løbende er behov for at gentage de grundlæggende budskaber om NemID, herunder at den digitale underskrift er lige så bindende som den, man sætter på papir. Sikker brug af NemID er også relevant i forhold til indsatsområdet vedrørende it-sikkerhed
Det tidligere materiale om NemID er blevet opdateret i printvenlig digital version, som er tilgængelig for bl.a. biblioteker og borgerservices på digst.dk. Der er behov for at sikre udbredelsen af materialet. Henholdsvis Slots- og Kulturstyrelsen og KL vil derfor udbrede kendskabet til det opdaterede digitale kit.
For at sikre synligheden af sikkerhedsbudskaberne for brug af NemID trykkes plakater til brug for ophæng på henholdsvis biblioteker og borgerservices.
Endvidere er der behov for at orientere nytilkomne borgere – både midlertidige og permanente – om NemID. Pjecen om NemID oversættes til engelsk, trykkes og udbredes via bl.a. New in Denmark og Dansk Røde Kors.
De digitale sikkerhedspjecer på digst.dk vil blive tegnsprogstolket.