Udbetaling Danmark er gået hele vejen og er flyttet ind på borger.dk i stedet for at udvikle deres egen hjemmeside.
Hvorfor udvikle en helt ny hjemmeside, når der allerede findes en portal, som er tiltænkt at være danskernes indgang til det offentlige?
Sådan lød et af flere gode argumenter, da Udbetaling Danmark i oktober 2012 slog de virtuelle døre op og flyttede ind på borger.dk med artikler og selvbetjening om centrale områder som folkepension, førtidspension og boligstøtte.
Andre gode grunde til at Udbetaling Danmark besluttede at bruge borger.dk som deres primære kanal var, at de så en åbenlys fordel i at være dér, hvor borgerne allerede var. Desuden så de en styrke i det fællesoffentlige samarbejde om at samle tingene et sted, med det formål at skabe en bedre brugerrejse for borgerne.
Myndigheden, der blev etableret i et samarbejde imellem regeringen og Kommunernes Landsforening i 2010, varetager en række af de opgaver, som landets kommuner tidligere har stået for – fra familieydelser over barselsdagpenge til boligstøtte.
Udbetaling Danmark ville være på forkant
Udbetaling Danmark ville gerne være helt på forkant og vise andre offentlige myndigheder, at hvis det kan lykkes for os at bruge borger.dk som vores primære kanal, så kan det også lykkes for andre.
Rune Arnfeldt Jarden, der er webspecialist ved Udbetaling Danmark.
Sammen med sine kolleger fik han til opgave at opbygge en lang række sider på borger.dk, hvor borgerne let og sikkert kan finde vej til for eksempel at tjekke deres feriepenge eller beregne deres folkepension. Og Rune Arnfeldt Jarden synes, at opgaven er lykkedes:
Vi er først og fremmest kommet i mål med at etablere os succesfuldt på portalen takket være et tæt samarbejde med folkene bag borger.dk.
Rune Arnfeldt Jarden
Tæt samspil imellem digitale kanaler
Med indførslen af obligatorisk Digital Post i november 2014 er synergieffekterne imellem de digitale kanaler, som for eksempel Digital Post og selvbetjeningsløsninger blevet tydelig:
I 2013 sendte vi et papirbrev ud til knap 100.000 borgere, hvor de skulle erklære, om de fortsat var enlige forsørgere eller ej. Efter den første dag havde kun 3.000 danskere været igennem vores selvbetjeningsløsning på borger.dk.
Rune Arnfeldt Jarden
Derfor besluttede Udbetaling Danmark sig året efter for at gennemtænke hele processen. Borger.dk blev brugt mere aktivt, for eksempel blev den såkaldte ’enlig erklæring’ promoveret på forsiden, og klikkede man på linket, blev man førte direkte til selvbetjeningsløsningen.
Efter overgangen til Digital Post kunne Udbetaling Danmark sende brevene digitalt.
Vi gjorde det meget klart i vores breve, at erklæringen skulle udfyldes på borger.dk, og de digitale breve indeholdt et direkte link til selvbetjeningsløsningen. Der blev i alt sendt 98.000 breve ud, og den samme dag havde 30.000 borgere været igennem selvbetjeningsløsningen. Det synes jeg viser, at borger.dk er en stærk kommunikationskanal.
Rune Arnfeldt Jarden
Mere personaliseret indhold
I løbet af 2017 har samarbejdet mellem ATP og Digitaliseringsstyrelsen udviklet sig i retning af at levere med personaliseret og skræddersyet indhold på borger.dk. Det handler om at udnytte borgernes data, og få dem vist relevante steder på borger.dk, hvor borgerne så kan se dem, når de er logget på med NemID/MitID.
Eksempelvis har samarbejdet resulteret i, at man som kommende folkepensionist, når man logger ind på Mit Overblik, vil blive præsenteret for indhold, der er særligt relevant for dette borgersegment. Borgeren bliver mødt af en meddelelse, der forklarer, at vedkommende skal huske at søge folkepension, inden sin 65 års-fødselsdag.
Vi bliver også rigtigt glade, når vi hurtigt og effektivt kan samarbejde om at vise skræddersyet indhold på forsiden af borger.dk, for eksempel informationen om hvornår der bliver udbetalt børne- og ungeydelse, der så kun kan ses af de borgere, der modtager ydelsen.
Rune Arnfelt Jarden