Borgere vil kunne anmode om fritagelse ved personlig fremmøde i den kommune, de bor i. Hvis en borger lever op til et af fritagelseskriterierne, og ønsker at blive fritaget, er udgangspunktet, at borgeren møder op personligt hos borgerservice og afgiver erklæring herom. For en person, der ikke selv kan afgive erklæring, vil det være muligt, at en anden person, fx en pårørende eller plejepersonale, kan afgive erklæringen.
Fritagelseskriterier
I følge Lov om offentlig Digital Post udgør forholdene nedenfor fritagelseskriterierne.
- Kognitiv og fysisk funktionsnedsættelse, hvor funktionsnedsættelsen hindrer borgeren i at modtage sin post digitalt. Fx lettere demente eller udviklingshæmmede.
- Manglende adgang til computer i eget hjem eller opholdssted. (Med manglende adgang til computer sidestilles det forhold, at personen ikke i eget hjem eller opholdssted har adgang til at bruge en computer. Borgeren skal ikke tvinges ned på biblioteket eller på borgerservice for at læse deres post.
- Udrejse af Danmark eller ophør af fast ophold i Danmark.
- Sproglige barrierer. Det kan være en borger, som fx ikke behersker dansk, og derfor har svært ved at tilgå den digitale postkasse på grund af problemer med at tilegne sig teksterne i Digital Post.
- Praktiske vanskeligheder med at skaffe et NemID. Det kan være en borger, der midlertidigt opholder sig i udlandet og har langt til en dansk repræsentation, hvor NemID kan udleveres.
Det er desuden muligt at give andre mulighed for at få læseadgang til den digitale postkasse.
Vejledninger
Digitaliseringsstyrelsen har i samarbejde med KL udarbejdet en række sagsbehandlervejledninger til kommunerne.
Følgende vejledninger er relevante:
- Vejledningen til kommunerne om fritagelsesbekendtgørelsen
- Sagsbehandling af anmodninger om fritagelse af borgere fra tilslutning til Digital Post
- Sagsbehandling af anmodninger om læseadgang til tredjemand i Digital Post
- Sagsbehandler vejledningen til Digital Post og særligt svage borgergrupper
Find og hent vejledninger kan hentes på Digital Post vejledningsside