Hvad er et eID?

eID står for elektronisk ID. Et eksempel er det danske NemID og det kommende MitID, der fungerer som en borgers digitale identitet. Et eID gør det muligt for borgeren at betjene sig selv online. Medlemslandene i EU har tilsvarende eID’er til betjening i egne digitale selvbetjeningsløsninger.

Anmeldelse

Europæiske eID’er skal igennem et peer review, hvilket er en vidensudvekslingsproces for at undersøge eID systemets overholdelse af eIDAS forordningens krav til eID'ers sikringsniveauer. Når de europæiske lande søger om anmeldelse af et nationalt eID, sker det gennem en officiel anmeldelsesproces i EU. Når det ansøgte eID er anmeldt, offentliggøres dette i ”Official Journal of the European Union”, hvorefter de øvrige medlemslande har et år til at anerkende eID’et i deres nationale selvbetjeningsløsninger. Herefter kan borgere med det godkendte eID logge ind på selvbetjeningsløsninger på tværs af EU/EØS landene.

Gå til EU-Kommissionens hjemmeside og find status på europæiske eID'ers notificering

Anmeldelse af NemID

NemID blev anmeldt den 8. april 2020, og det er dermed på listen over de gensidigt anerkendte eID’er i EU. Borgere med NemID vil derfor i løbet af 2021 kunne betjene sig i online selvbetjeningsløsninger i de andre EU lande.

I løbet af 2021 bliver NemID erstattet af MitID. Når det sker, skal MitID igennem samme anmeldelsesproces i EU.

Læs mere om MitID

 

Co-financed by the European Union