Om løsningen

NemID har siden 2010 været borgeres og virksomheders sikre login-in til både offentlige og private digitale selvbetjeningsløsninger. MitID er dog godt i gang med at erstatte NemID. Alle NemID-brugere, der har behov for også fremadrettet at kunne benytte digitale selvbetjeningsløsninger, skal overgå til MitID.

NemID blev lanceret den 1. juli 2010 til både privatpersoner og til erhvervsdrivende. Med NemID bruges det samme bruger-id og den samme adgangskode til både offentlige hjemmesider og en lang række private tjenester på nettet. 

NemID består af et bruger-id, en adgangskode og et nøglekort med engangskoder (papkort). Som alternativ til nøglekortet findes nøgleviser og nøgleapp. Når borgerne logger på, taster de først deres bruger-id og deres adgangskode og derefter en kode fra deres nøglekort/nøgleviser eller swiper i deres nøgleapp.

To-faktor sikkerhed

Brugerens tilgang til den centralt opbevarede private nøgle sikres med en såkaldt to-faktor autentifikationsløsning, hvor adgang til anvendelsen af den private nøgle vil være beskyttet af en personlig adgangskode (noget man ved) og en kode fra et nøglekort med engangskoder (noget man har). 

For at misbruge et NemID skal en it-kriminel både opsnappe borgerens bruger-id og deres adgangskode og have fat i deres nøglekort. Dermed er NemID meget bedre beskyttet mod indbrudstyve og hackere end mange andre løsninger, der kun er beskyttet af en adgangskode.

MitID erstatter NemID

Den 31. oktober 2021 lukkede de danske banker ned for brugen af NemID. Det betyder, at man ikke længere kan bruge NemID til at komme ind i sin net- eller mobilbank, og man kan heller ikke godkende kortbetalinger på nettet med NemID. 

Over en periode vil man opleve, at der er færre og færre muligheder for at bruge NemID. Når NemID udfases på andre private og offentlige hjemmesider og selvbetjeninger, vil man ikke kunne bruge disse, før man har fået MitID. Den endelige nedlukning af NemID sker den 30. juni 2023.