Grunddata er grundlag for vækst og forbedringer

20-04-2016
Data

Et af formålene med grunddataprogrammet er, at grunddata skal bidrage til en bedre offentlig service og til vækst i den private sektor. Selvom alle grunddata endnu ikke er tilgængelige, er grunddata blevet taget i anvendelse flere steder. Her følger to eksempler fra den private og offentlige sektor.

Dansk start-up succes

Septima er en dansk virksomhed med 12 medarbejdere, som arbejder med at skabe nye, smarte løsninger ved at koble geografisk it med offentlige data. Et eksempel på Septimas arbejde er at foretage beregninger af køreafstande for samtlige medarbejdere til en række potentielle placeringer af et nyt firmadomicil.

De offentlige grunddata har været helt centrale for Septimas forretning. Virksomheden blev grundlagt i 2013 af syv partnere på foranledningen af frikøbet af de offentlige grunddata.

Bo Overgaard, direktør i Septima, siger:
”Frikøbet og adgangen til data betyder, at vi ikke længere er afhængige af en bestilling fra en kunde, før vi kan udvikle services og produkter. Nu kan vi selv udvikle services og produkter baseret på de frikøbte grunddata, og vi har ikke mindst friheden til udvikle forretningsmodeller, der passer til markedet.”

Læs mere på www.septima.dk

Hør Bo Overgaard fortælle om potentialerne ved grunddata her

Kommunale forbedringer

I Fredericia Kommune har de ansatte brugt grunddata til at forbedre arbejdsgangene for kommunens ansatte og hverdagen for borgerne.

Merete Hansen, projektleder i Fredericia Kommune, siger:
”Stort set alt vores arbejde i kommunen handler om personer, virksomheder, adresser, matrikelnumre eller ejendomme, der alt sammen kan henføres til et sted. Derfor er vi som kommune enormt afhængige af grunddata.”

En folkeskole indeholder ofte, udover selve skolen, en børnehave, en tandklinik, en SFO, en sportshal og en svømmehal, der alle er selvstændige institutioner, som deler adresse med folkeskolen.
Skansevejens Skole i Fredericia havde tidligere én adresse til syv forskellige institutioner. Fredericia Kommune har nu suppleret adresserne for alle institutionerne til én adresse per adgangsdør, så svømmehallen, sportshallen og de andre institutioner på Skansevejens Skole har forskellige adresser. Det har betydet, at institutionerne nu er lettere at finde for bedsteforældre, der skal hente deres børnebørn og for beredskabet, hvis uheldet er ude.