Arbejdet med at skabe en mere brugervenlig, effektiv og sammenhængende digital offentlig service er i fuld gang. Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen er fx netop nu ved at forberede en analyse af borgere og virksomheders eksisterende og fremtidige behov for overblik over egne sager og ydelser. Målet er i højere grad at personalisere de offentlige digitale services til borgerens eller virksomhedens konkrete situation og behov, så det bliver endnu nemmere og hurtigere at ordne ærinder med det offentlige digitalt.
Lovgivning skal spille sammen med digitalisering
For at den digitale dagsorden og de lovgivningsmæssige rammer kan spille sammen på bedst mulig vis, er der nedsat et udvalg med juridisk ekspertise fra en lang række ministerier samt KL, Danske Regioner og ATP. Udvalget afholdte deres første møde i august, og skal løbende komme med anbefalinger til løsninger på prioriterede juridiske problemstillinger. Arbejdet skal dermed medvirke til, at love og regler tilpasses den digitale tidsalder. Som det første analyserer udvalget, hvordan hensyn bag partshøring varetages hensigtsmæssigt på digitaliserede områder.
Bedre brug og deling af offentlige data
Øget datadeling i den offentlige sektor åbner helt nye muligheder for at skabe en bedre serviceoplevelse, automatisering, mere styring i forhold til effekter samt helt nye databaserede forretningsmuligheder. Datadeling er derfor et helt centralt omdrejningspunkt for Digitaliseringsstyrelsens arbejde i den kommende strategiperiode. Øget datadeling forudsætter dog, at der etableres en fællesoffentlig it-arkitektur, så data, der skal deles, kan læses af de enkelte myndigheders forskellige it-systemer.
Digitaliseringsstyrelsen er derfor ved at lægge sidste hånd på en hvidbog om it-arkitektur, som fastsætter rammer, mål og principper for udvikling og vedligehold af fælles it-arkitektur og standarder, som blandt andet skal danne grundlag for løsningsudviklingen under digitaliseringsstrategiens initiativer. Derudover bliver der udarbejdet fælles regler for datamodeller, som sikrer ensartetheden af de data, som skal deles med andre myndigheder. Både hvidbogen og modelreglerne forventes at blive sendt i offentlig høring i starten af 2017, hvor borgere, virksomheder, myndigheder og organisationer vil have mulighed for at bidrage med input.
Højere ambitioner for informationssikkerheden
Strategiens ambition om at løfte informationssikkerheden har allerede fået luft under vingerne. I november lancerede Digitaliseringsstyrelsen i samarbejde med Finansrådet den første af flere informationskampagner som led i digitaliseringsstrategien. Kampagnen sætter fokus på, hvordan den enkelte dansker kan beskytte sig selv og sine data på nettet. Fx mener 29 pct. af danskerne, at de mangler viden om, hvordan man kan beskytte sig mod tilsendte links og filer, og 72 pct. laver ikke sikkerhedskopier af deres smartphone, selvom den kan indeholde uerstattelige billeder, videoer og filer. På borger.dk kan du læse mere om kampagnen og få seks gode råd til, hvordan du sikrer dig mod svindel på nettet.
Udbud af fællesoffentlig it-infrastruktur
De kommende år udbyder Digitaliseringsstyrelsen de store fællesoffentlige it-løsninger: NemID, Digital Post og NemLog-in. I øjeblikket er projekterne i analysefasen, hvor der blandt andet arbejdes med de mange input, der er kommet fra en lang række interessenter og fra markedet, og i løbet af 1. kvartal 2017 vil projekterne blive risikovurderet i Statens It-projektråd. Derefter udarbejder Digitaliseringsstyrelsen kravspecifikationerne og udbudsmateriale for løsningerne med henblik på at udbyde dem i løbet af 2017.