Telemedicin giver borgere energi til mere
09-03-2016
Digital service
Lungeforeningen ser frem til, at telemedicin til borgere med KOL i de kommende år bliver et tilbud i hele landet. Der er nemlig flere kræfter til banko og gåture i KOL-patienters liv, når de udmattende ture på sygehuset bliver færre.
Lungeforeningen: Telemedicin giver tryghed og energi
Både TeleCare Nord-projektet og Lungeforeningen oplever, at borgerne er glade for deres telemedicinske udstyr. Lungeforeningen ser telemedicin som en velkommen løsning for de KOL-patienter, der oplever mange indlæggelser, og hvor sygdommen er en daglig udfordring.
Direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt, siger:
”Borgere med en kronisk lungesygdom oplever en enorm utryghed og angst for ikke at kunne få luft. De har svært ved at klare hverdagen og har ikke kræfter til ret meget, fordi luften mangler. Når de skal transportere sig fra hjemmet til sygehuset for kontrol, eller når de har det skidt, kan turen derhen derfor være meget udmattende. Når sundhedsvæsenet kommer tættere på borgeren med telemedicinske løsninger hjemme hos dem selv, giver det ikke kun tryghed men også energi til mere.”
Anne Brandt fortæller også, at den ekstra energi giver borgerne bedre mulighed for at holde fast i social og fysisk aktivitet, som er godt for dem. Det kan fx være at komme ud at gå en tur eller komme til banko.
Connie bruger telemedicin i sin hverdag
Connie Winther Staffe, 73 år og fra Aalborg, har været en del af TeleCare Nord-projektet og er glad for den telemedicinske løsning. Hun undgår indlæggelser og føler sig tryg, fortæller hun:
”Hver mandag formiddag tager jeg mit Telekit frem og måler blodtryk, iltmætning og puls, og jeg bliver vejet. Så får jeg lavet nogle øvelser. Er der noget med tallene, så ved jeg, at min hjemmesygeplejerske Birthe eller en af de andre søde sygeplejersker ringer lige med det samme. Og er der noget med medicinen, der skal ændres, tager jeg en snak med lægen. Forkølelser og den slags griber vi i opløbet, så jeg slipper for at blive indlagt,” siger Connie og forsætter:
”Jeg er rigtig glad for, at jeg har fået lov til at beholde Telekittet – det giver tryghed, og det er vigtigt!”
Forudsætninger skal være på plads
Som følge af borgernes store glæde ved det telemedicinske udstyr mener Lungeforeningen, at teknologien bør tilbydes alle dem, der kan have gavn af det. Der er dog nogle vigtige forudsætninger, som skal være til stede for, at borgere med KOL kan få glæde af løsningen, fortæller Lungeforeningens direktør Anne Brandt:
”Sundhedssystemet har muligheden for at gøre det lettere for borgere i Danmark at leve med en kronisk sygdom. Teknologien kan sikre en større sammenhæng mellem sundhedssystemets tilbud og en nødvendig differentiering i forhold til kroniske patienters behov, hvis vi får det organiseret rigtigt. For at blive en succes kræver det naturligvis også, at vi sikrer en forankring af telemedicin i de faglige miljøer rundt om patienterne.”
Nu ruller hjulene i den landsdækkende udbredelse af telemedicin til borgere med KOL. I de kommende år vil KOL-patienter over hele landet forhåbentlig få energi til mere.
Læs om resultaterne TeleCare Nord-projektet