Vi er bedre end vores rygte – it-strategien vil gøre os endnu bedre

08-05-2017

Det er kompliceret at drive og udvikle statens store it-projekter og systemer. Heldigvis er vi ret gode til det. Men vi kan blive endnu bedre, og det vil it-strategien hjælpe os til. Vi har dog også brug for at leverandørerne bliver bedre til at levere, og at vi får enklere love og regler fra politikerne.

Har man fulgt lidt med i debatten om statens store it-projekter og systemer, kunne man næsten få det indtryk, at alt sejler. Jeg kan ikke lade være med at ærgre mig lidt – jeg ved, at virkeligheden heldigvis ser langt mere nuanceret ud. Faktisk er vi blandt de bedste i verden til digitalisering.
Det betyder ikke, at vi ikke kan blive bedre til at køre it-projekter i staten. Det betyder heller ikke, at vi ikke har et ansvar for at have styr på, hvad vi bruger vores penge på, og at vores systemer bliver ordentligt vedligeholdt. Vi skal blive bedre, og vi arbejder på det hver dag. Helt overordnet sidder vi lige nu og arbejder på en strategi for det statslige it-område. Et vigtigt og ikke helt nemt arbejde. Der er nemlig ingen snuptagsløsninger, der med ét fjerner enhver risiko for fx fejlslagne it-projekter.
Det er kompliceret og svært at gennemføre store projekter. Tænk bare på hvor tit det går galt med både tidsplan og budget, når vi bygger huse og broer. Det har vi trods alt gjort i tusindvis af år. Med de store offentlige it-projekter betræder vi ofte helt nyt land, og det er typisk meget komplicerede løsninger, der skal udarbejdes. Derfor går det ikke altid som planlagt – præcis som det heller ikke altid gør for it-projekter i private virksomheder. Og præcis som man oplever i andre lande, hvor man kæmper med de samme problemer.

Men vi kan blive bedre, og det skal it-strategien hjælpe os med. I arbejdet med den har vi fokus på flere essentielle områder. Vi skal blandt andet have lavet en ny og forbedret it-projektmodel for staten, og vi skal have sat gang i en opkvalificering af centrale ledere og medarbejdere på it-området.

Lige nu er et af de mest presserende problemer, at vi har nogle meget gamle systemer, som af forskellige grunde aldrig har været i udbud eller ikke har været det længe. Nogle af dem er samfundskritiske, og kasseeftersynet af det statslige it-område har vist at de flere systemer, hverken er så driftsstabile eller sikre, som man kunne ønske sig.

Vi skal også have løftet kompetencerne i staten, og vi skal have gjort det klart, at it er et topledelsesansvar, og at man bliver nødt til at bruge tid på det. Den tid er forbi, hvor man kunne henvise til, at det er der andre, der har styr på.

Leverandører og politikere skal også levere

Vi er lige nu i fuld gang med at samle viden, ønsker og ideer fra alle dem, som den statslige it-strategi kommer til at berøre. Vi har allerede fået mange gode input - nogle af dem kan I læse i nyhedsbrevet her.

Det er dog ikke kun os i staten, som skal blive bedre. Skal vi komme i mål med vores store it-projekter uden at sprænge hverken budget eller tidsramme, kræver det også, at leverandørerne bliver bedre til at levere det, de forpligter sig til.

Det vil også gøre livet nemmere for både myndigheder og for leverandørerne, hvis vi får en hjælpende hånd fra politikerne. Når det driller, handler det nemlig ikke altid om it, men også om lovgivningen omkring med alle dens særregler og undtagelser. Det er ikke sjældent, at meget detaljeret og dårlig lovgivning gør it-løsningerne endnu mere komplicerede. Eksempelvis er rejsekortet jo en smart opfindelse. Når nogle brugere alligevel har haft svært ved at få øje på det smarte, er det blandt andet fordi, man ikke formåede at lave et ensartet takstsystem fra start. Der er altså brug for at love og regler bliver gjort mere digitaliseringsklar. Det arbejde har minister for offentlig innovation, Sophie Løhde allerede sat i gang med Sammenhængsreformen.

Så med lidt hjælp fra leverandører og politikere når vi i mål. Den 16. maj har vi det næste møde i it-strategiens arbejdsgruppe, hvor arbejdet allerede skrider godt frem. Vi bliver måske ikke i stand til at opfylde alle ønsker, men jeg er sikker på, at vi med it-strategien kommer til at stå meget stærkere, når vi fremadrettet skal udvikle og drive store statslige it-projekter og systemer.

Med venlig hilsen
Lars Frelle-Petersen