Danskerne er trygge – men 60 pct. er sårbare over for digitale angreb

30-03-2017
Sikkerhed

Ny undersøgelse viser, at kun 40 pct. af danskerne tager sikkerhedskopi af deres data på deres computer. Dermed udsætter de sig selv for en af tidens største trusler på sikkerhedsområdet: ransomware, hvor it-kriminelle låser adgangen til private data og kræver løsesum for at frigive dem. Har man en sikkerhedskopi, kan man selv genskabe data uden at skulle betale.

Ifølge den nye rapport benytter 86 pct. af de adspurgte borgere sig af offentlige digitale tjenester. Af dem har 87 pct. tillid til, at myndighederne håndterer deres personlige oplysninger med den nødvendige fortrolighed og sikkerhed. Netop digital tryghed er en afgørende forudsætning for en vellykket digitalisering af danskernes kontakt til den offentlige sektor.

Tag en kopi af familiebillederne

Undersøgelsen viser, at mange er udsatte for de digitale gidseltagere, som kræver penge for at give adgang til egne data. 8 pct. af borgerne har oplevet ransomware i 2016 og kun 40 pct. oplyser, at de sikkerhedskopierer deres data. Dermed risikerer over halvdelen af alle danskere at miste data, hvis deres computer bliver kompromitteret eller stjålet.

Europol regner i dag ransomware for en af de vigtigste cybertrusler og Center for Cybersikkerhed melder om et stigende antal angreb mod private, myndigheder og virksomheder. Når man først er blevet udsat for ransomware risikerer man at miste eksempelvis dyrebare billeder af sine børn eller fra sommerferien.

”Informationssikkerhed er som et våbenkapløb. Vi kan kun vinde ved, at vi hver især tænker os om og gør det uinteressant at angribe. Det er rigtig vigtigt, at borgerne er rustet til at færdes digitalt. Derfor sørger vi for store årlige informationskampagner, og derfor er regeringen i fuld gang med at udarbejde en ny cyber- og informationssikkerhedsstrategi. En strategi, der skal øge informationssikkerheden hjemme i stuerne, ude i virksomhederne og på de offentlige arbejdspladser,” fortsætter Marlene Wiese Svanberg.

Rapporten stiller som noget nyt i år også spørgsmål til privatansatte og offentligt ansatte. 57 pct. af de offentligt ansatte oplyser, at der bliver taget sikkerhedskopi af de data, vedkommende bruger i sit arbejde og 48 pct. har sat sig ind i it-sikkerhedspolitikken for deres arbejdsplads
Det er vigtigt, at vi bevarer danskernes tillid til den offentlige digitalisering. Derfor skal denne viden om offentlige ansattes kendskab til informationssikkerhed bruges aktivt til at målrette de fremtidige informationsindsatser til offentlige medarbejdere.

Hvad er ransomware?

Ransomware er skadelige programmer, der spærrer for din adgang til data eller systemer. De it-kriminelle får adgang til at gøre dette, hvis du fx kommer til at klikke på et link i en ondsindet mail, eller du besøger en kompromitteret hjemmeside, hvor du fx klikker på en inficeret reklame. Ofte krypterer bagmændene data, så man skal betale for at få adgang til sine egne data.

Hvad kan du selv gøre?

Den bedste beskyttelse mod ransomware er at tage en sikkerhedskopi, så man kan gendanne data uden at betale afpresserne. Samtidig skal du ikke klikke på vedhæftede filer eller links fra afsendere, du ikke har tillid til, og så er det en god ide at holde alle dine enheder opdateret.