Ny kaptajn på broen – kursen er den samme

26-09-2017

Hverdagen er digital, siger vi i Digitaliseringsstyrelsen. Og det er ikke bare noget, vi siger – vi ser det hver dag. Ca. 90 pct. af danskerne læser deres post fra det offentlige digitalt - og de drømmer sig ikke tilbage til papirbunkerne.

Vi ser det også på den politiske debat, hvor digitalisering fylder mere og mere. Digitalisering er uomgængeligt i en moderne velfærdsstat, og Finansministeriet har derfor senest fået en innovationsminister.

Digitalisering rummer utroligt mange løsninger og muligheder - og også en del udfordringer. Jeg glæder mig rigtig meget til at arbejde med det hele som direktør i Digitaliseringsstyrelsen. Selv om jeg er ny i direktørstolen, er jeg ikke ny i styrelsen og langt fra ny på vores dagsorden. Så jeg kender opgaven og ved, at den er både stor og udfordrende.

En sammenhængende offentlig sektor

En af de vigtigste opgaver bliver at give borgere og virksomheder en bedre og mere tidssvarende offentlig service. Det betyder fx en mere brugervenlig og koordineret service, når der er flere myndigheder involveret.

Det skal ikke være mødet med det offentlige, der gør livet besværligt, når man skal flytte, skilles eller starte ny virksomhed. Derfor bliver en af de helt store opgaver at løfte de initiativer, der ligger i den sammenhængsreform, som innovationsminister Sophie Løhde har sat i gang.

Vi skal blive bedre til at tænke som én offentlig sektor – det er sådan borgerne ser på os. Ikke som 18 ministerier, fem regioner og 98 kommuner. Der skal tænkes på tværs, og systemer skal kunne tale sammen. Det kræver sikker dataudveksling af høj kvalitet mellem myndigheder. Og det kræver også lovgivning, som er klar til at blive digitalt understøttet.

Nye strategier for cybersikkerhed og it-styring

Cybersikkerhed bliver et andet vigtigt emne. 2017 har desværre budt på flere store og omkostningsfulde hackerangreb, og det er afgørende, at vi får bedre styr på sikkerheden. Både for at fastholde danskernes høje tillid til de digitale løsninger og for fortsat at kunne udvikle og digitalisere den offentlige sektor. Det arbejde er allerede sat i gang med strategien for informations- og cybersikkerhed, som vi lige nu arbejder hårdt på at lave et oplæg til.

Vi skal generelt have bedre styr på vores it. I hele den offentlige sektor er der utallige it-systemer, og nogle er mildest talt af ældre dato. Vi er heller ikke altid gode nok til at nå i mål med vores it-projekter. Gamle systemer skal udskiftes, systemerne skal være opdaterede, og sikkerheden skal være i top. Hvordan, vi kommer i mål med det, vil blive præsenteret senere i år, når strategien for it-styring i staten lanceres af innovationsministeren. Det betyder også nye opgaver for os i forhold til vores egne store systemer.

Dette var kun et lille udpluk af de vigtigste opgaver lige nu. Fælles for dem alle er, at de skal gøre livet lidt nemmere for os alle sammen. Både for den enkelte dansker, de offentlig ansatte og for virksomhederne. Det glæder jeg mig meget til at bidrage til – nu som kaptajn for det hele.

Venlig hilsen
Rikke Hougaard Zeberg