Visma Consulting A/S skal hjælpe Digitaliseringsstyrelsen med at udvikle digitalt kørekort

14-10-2019
It-løsninger

Med valget af udviklingsleverandør har Digitaliseringsstyrelsen nået en vigtig milepæl på rejsen mod lanceringen af et digitalt kørekort.

Digitaliseringsstyrelsen har på rammeaftalen SKI 02.17 tildelt Visma Consulting A/S rollen som udviklingsleverandør af det digitale kørekort. Med kontrakten tager Digitaliseringsstyrelsen første spadestik i udviklingen af en digital kørekort-app, så borgerne nemt og sikkert kan tilgå deres kørekort fra mobiltelefonen. Det digitale kørekort udvikles i samarbejde med Transportministeriet og Rigspolitiet og forventes at blive lanceret inden udgangen af 2020.

Første skridt på vejen mod flere digitale id-beviser

Udviklingen af et digitalt kørekort er første skridt på vejen mod udvikling af flere digitale id-beviser.

Med udviklingen af kørekort-appen lægger vi fundamentet for det videre arbejde med digitale id-beviser i Danmark. Vi har fokus på, at løsningen skal have et højt sikkerhedsniveau, og vi glæder os til at lancere et digitalt kørekort, som gør det nemmere for danskerne at legitimere sig i fremtiden.

Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen

I dag har hovedparten af danskerne en smartphone, og mange danskere har for eksempel netbank, pendlerkort og boardingkort på mobiltelefonen. Den offentlige sektor vil gerne være der, hvor borgerne er. Derfor giver det god mening at digitalisere kørekortet, så borgerne altid har kørekortet lige ved hånden.

Frivilligt supplement til kørekortet – men kun inden for Danmarks grænser

Kørekort-appen bliver et frivilligt supplement til det fysiske kørekort. Det er fortsat lovpligtigt at have et fysisk kørekort, men borgerne vælger selv, om de vil medbringe deres fysiske eller digitale kørekort på køreturen. Kørekort-appen vil udelukkende kunne anvendes som legitimation i Danmark.

For at få et digitalt kørekort skal borgeren være i besiddelse af tre ting: et gyldigt dansk kørekort, et gyldigt NemID og et gyldigt pas. Der er et stort fokus på sikkerheden i udviklingen af kørekort-appen. Dobbelttjek af borgerens identitet er et af de sikkerhedstiltag, som skal sikre et højt sikkerhedsniveau, så det bliver trygt at bruge appen.

Hvad sker der nu?

Digitaliseringsstyrelsen har allerede afholdt de første brugertest med borgere og færdselsbetjente, men i den kommende tid går udviklingsarbejdet for alvor i gang. Et It-udviklingsteam fra Visma Consulting A/S skal i den kommende tid sidde hos Digitaliseringsstyrelsen og bygge løsningen sammen med resten af projektteamet.

Følg med

Digitaliseringsstyrelsen lægger løbende nyheder op om udviklingen af fremtidens digitale kørekort på www.digst.dk/nyheder.

Fakta om digitalt kørekort

  • Digitalt kørekort forventes at blive lanceret inden udgangen af 2020, som et frivilligt supplement til det fysiske kørekort, som kun kan anvendes som førerbevis inden for Danmarks grænser.
  • For at få et digitalt kørekort skal borgeren være indehaver af et gyldigt kørekort, et NemID og et gyldigt pas.
  • Digitaliseringsstyrelsen har netop indgået kontrakt med Visma Consulting A/S om udvikling af det digitale kørekort.
  • Digitaliseringsstyrelsen har offentliggjort udbud på en standard software komponent, som ved oprettelsen af et digitalt kørekort skal gøre det muligt at scanne og aflæse pasinformation. Se udbuddet på www.ethics.dk.
  • Fremtidig drift og vedligehold af løsningen for det digitale kørekort forventes konkurrenceudsat ved EU-udbud på et senere tidspunkt.