Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Slå to-trins-login til og lav dit kodeord længere

Der skal meget lidt til, før dit kodeord og dit login bliver meget sværere for hackerne at gætte.

Dit login og kodeord fungerer som nøglen til din hoveddør. Hvis hackerne får fingrene i nøglen, kan de vade direkte ind i din computer og din telefon.

Hvis du følger de tre handleregler herunder, gør du det meget sværere for hackerne at få fat i nøglen til din digitale hoveddør.

1. To trin gør dig markant mere sikker

To-trins-login er den sikreste form for adgang til dine brugerprofiler til e-mail, sociale medier og andre tjenester. To-trins-login betyder, at du skal gøre to ting for at logge ind. Det kan f.eks. være at indtaste dit kodeord og derefter trykke ”godkend” på din smartphone. Det kan også være i form af en sms-kode, du modtager på din telefon, efter du har indtastet dit kodeord. NemID er et eksempel på to-trins-login: Du taster først dit kodeord og derefter en engangskode fra dit nøglekort.

Slå derfor to-trins-godkendelse til dér, hvor du kan. Det kan nemt gøres på e-mail, sociale medier og øvrige tjenester. Alle disse tilbyder løsninger til to-trins-godkendelse. Herunder kan du se, hvordan du gør:

Hvis du gerne vil slå to-trins-login til på en konto, der ikke er opstillet her, kan du gå ind på nedenstående link og se trin for trin-guides til en lang række online-tjenester.

Turnon2fa.com

Hvis uheldet er ude, og du er blevet hacket

Hvis dit kodeord bliver hacket, skal du skifte det med det samme. Der findes tjenester, der i et mere eller mindre begrænset omfang holder øje med, om dit kodeord er blevet hacket. De giver dig også besked, hvis uheldet er ude.

De to tjenester herunder opsamler viden om udbredte brugerflader på nettet, som er blevet hacket. De vil derfor ikke rapportere 100 procent af alle hackerangreb mod dine konti, men de udgør et godt supplement til sikring af dem.

""

 

 

2. Længere kodeord er mere sikre

Hvis du ikke kan slå to-trins-login til, er det ekstra vigtigt, at dit primære kodeord er stærkt. Og det skal være unikt – du må ikke bruge det andre steder. Dit primære kodeord er oftest det, du har til din e-mail. Du bruger nemlig din e-mail til at logge på en masse andre steder på nettet. Det kan være svært at huske en masse forskellige symboler, tal og store/små bogstaver. Den vigtigste tommelfingerregel er derfor: Dit kodeord skal være længere end 12 tegn. Dit kodeord skal være unikt. Her kan du se eksempler på lange kodeord, som samtidigt er nemme at huske, fordi de er bygget ud fra almindelige fornavne: koldelusarbejderundersol (Klaus)– 24 tegn pigeninviteredeanden (Pia) – 20 tegn enmandmaledealdrig (Emma) – 18 tegn

3. Hent en password manager (til den erfarne bruger)

Selv med lange kodeord, som er nemme at huske, og med to-trins-godkendelse slået til, kan det være rart med lidt hjælp til at huske dem alle. En password manager er et program, som holder styr på dine kodeord for dig. Det hjælper dig med at ændre dem, hvis de bliver hacket. Med en password manager skal du kun lave ét langt kodeord, du kan huske: Nemlig det, der giver adgang til alle dine andre kodeord. Du skal derfor gøre dig ekstra umage med dette kodeord. Populære password managers som LastPass og 1Password har millioner af brugere. Søg selv på nettet og find den password manager, der dækker dine behov.