Ny undersøgelse: Danskerne er blevet mere bevidste om digital sikkerhed

06-03-2020
Sikkerhed

Vi er blevet væsentligt mere opmærksomme på at passe på os selv og vores personlige oplysninger på nettet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistiks årlige undersøgelse ”It-anvendelse i befolkningen 2019”, der er foretaget i samarbejde med blandt andre Digitaliseringsstyrelsen.

Borgerne er blevet mere påpasselige på nettet

Undersøgelsen peger på, at danskerne er blevet mere bevidste om at beskytte sig på internettet, end de har været i tidligere år.

70 pct. af danskerne tjekker således, om hjemmesider er sikre, og 27 pct. bruger lange passwords på mindst 12 karakterer. Det er stigninger på henholdsvis 28 og 9 procentpoint fra undersøgelsen i 2018.

Undersøgelsen viser samtidig en tendens til, at folk på grund af sikkerhedsbekymringer afholder sig fra visse aktiviteter som fx nethandel og at afgive oplysninger til sociale medier. Det gælder for henholdsvis 15 og 18 pct. af borgerne. Når det kommer til at kommunikere digitalt med det offentlige, er det kun fire procent, der angiver, at de afholder sig fra det på grund af bekymring for sikkerheden.

Det er rigtig positivt, at danskerne er blevet mere opmærksomme på digital sikkerhed, og hvad man kan gøre for at passe på sine oplysninger på nettet. Der er kommet et øget fokus på digital sikkerhed i de senere år, og det ser vi også i de nye tal. Og så glæder det mig samtidig, at borgerne er trygge ved at bruge vores offentlige digitale løsninger.

Signe Caspersen, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen

Også når det handler om privatliv på nettet, er danskerne blevet bedre til at beskytte sig selv digitalt. 88 pct. er påpasselige med at afgive personlige oplysninger på sociale medier, mod 64 pct. i sidste års undersøgelse. 54 pct. har begrænset adgangen til deres profil på sociale medier, hvilket er en stigning på 20 procentpoint fra 2018.

Sikkerdigital.dk

Digitaliseringsstyrelsen driver sammen med Erhvervsstyrelsen informationsportalen sikkerdigital.dk. Her er der gode råd at hente blandt andet om hvordan man kan spotte sikre hjemmesider og mulighed for at teste sig i digital sikkerhed. Derudover gennemføres hvert år kampagner med specifikke sikkerhedsbudskaber til borgerne.

Læs mere på sikkerdigital.dk