Den fællesoffentlige digitale arkitektur sætter de overordnede rammer for udviklingen af den digitalt sammenhængende offentlige sektor i Danmark. Den fællesoffentlige digitale arkitektur består af styrings- og arkitekturprincipper, retningslinjer og standarder.
Borgerne og virksomhederne skal opleve, at behandling og service på tværs af flere myndigheder hænger bedre sammen. Myndighederne skal kunne trække på hinandens viden og kunne samarbejde til gavn for borgere og virksomheder. Derfor har regeringen, kommunerne og regionerne aftalt, at indgå et fællesoffentligt arkitektursamarbejde for at fremme en sikker og effektiv deling af data og øge sammenhæng på tværs af den offentlige sektor.
Den danske offentlige sektor udvikler sig hastigt mod en stadig mere digital hverdag, hvor data, it-systemer, robotter og apps hjælper borgere, virksomheder og ansatte i den offentlige sektor med at løse deres opgaver. En helt central udfordring er at bruge digitalisering og herunder den fællesoffentlige digitale arkitektur til at skabe stærkere sammenhæng i den offentlige sektors service.
Den måde, den danske offentlige sektors it er opbygget og udviklet gennem årene indeholder udfordringer. De mange tusinde offentlige it-systemer taler ofte ikke et fælles sprog. De samme data kan være indsamlet flere gange, og datadeling er blevet aftalt fra gang til gang. Med krav om dataudveksling mellem europæiske lande øges kompleksiteten, da fx flere sprog kommer i spil. Den fællesoffentlige digitale arkitektur skal ved hjælp af standarder understøtte og dermed sikre at it-systemer fremover sikkert og effektivt kan udveksle data og indgå i sammenhængende processer.
Den fællesoffentlige digitale arkitektur skal understøtte digital sammenhæng i den offentlige sektor på tværs af stat, kommuner og regioner samt på tværs af fagområder som fx sundhed, socialområdet, uddannelse og arbejdsmarked. Den skal understøtte digital sammenhæng mellem den offentlige sektor og den private sektor og på tværs af landegrænser, ikke mindst i forhold til EU og det digitale indre marked.
Alle offentlige it-projekter kan anvende de fællesoffentlige arkitekturprodukter, men også projekter, der ikke er offentlige, kan have nytte af produkter fra den fællesoffentlige digitale arkitektur.
Den fællesoffentlige digitale arkitektur præsenterer nogle fælles rammer for projekternes arkitekturarbejde, herunder governance med fora, mandater og processer for det fælles arkitekturarbejde, fælles arkitekturregler samt rammer for projekters dokumentation af arkitektur og kvalitetssikring gennem review.
Den fællesoffentlige digitale arkitektur indeholder desuden en rammearkitektur, der består af et antal referencearkitekturer, der definerer genbrugelige arkitekturbyggeblokke som projekterne kan anvende i deres arbejde. Den fællesoffentlige digitale arkitektur sætter på den måde de overordnede rammer for udviklingen af den digitalt sammenhængende offentlige sektor.
E-mail: arkitektur@digst.dk
Hjemmesiden samler dokumentation af arkitekturen, arkitekturregler, vejledninger og retningslinjer, der sætter rammerne for det fællesoffentlige arkitekturarbejde.
På arkitektur.digst.dk findes relevant kursusmateriale, der introducerer til den fællesoffentlige digitale arkitektur.
Gå til kursus
Sekretariatet tilbyder desuden oplæg om Den fællesoffentlige digitale arkitektur samt konkrete eksempler på anvendelse.