Spørgsmål og svar om MitID

Her kan du lære mere om MitID

Ofte stillede spørgsmål

MitID er næste generation NemID. Det er det ID, du skal bruge, når du skal bevise, hvem du er, når du fx logger ind på din netbank, tjekker årsopgørelsen eller har brug for at skrive under digitalt. Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til. MitID indfases i løbet af 2021 og 2022, og imens fungerer både NemID og MitID sideløbende. Derfor er det vigtigt, at du beholder dit NemID, også efter du har fået MitID.

Når det er din tur til at få MitID, vil du modtage en besked fra din bank. Beskeden får du enten i din net-/mobilbank eller i Digital Post - og ingen andre steder. Du skal være logget ind på din net-/mobilbank for at kunne se beskeden. Når du har modtaget beskeden, har du 30 dage til at få MitID. Har du brug for hjælp til at få MitID, så er det din bank, du skal kontakte.

Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til, fx gå på netbank eller læse digital post fra det offentlige. MitID indfases i løbet af 2021 og 2022. Behold derfor NemID nøgleapp eller nøglekort indtil videre. 

Overgangen til MitID begynder, så snart testperioden er velgennemført og de sidste justeringer er på plads. Efter planen vil overgangen ske over en længere periode, og de første brugere forventes af kunne få MitID fra oktober 2021. Når det er din tur til at få MitID, vil du modtage en besked fra din bank. Beskeden får du enten i din net-/mobilbank eller i Digital Post - og ingen andre steder. Det betyder, at du skal være logget ind på din net-/mobilbank for at kunne se beskeden. Der er mange, der skal have MitID, og derfor kan der godt gå noget tid, før det bliver din tur – måske bliver det først i 2022.

NemID er en sikker løsning i dag, men MitID er et mere tidssvarende ID, der gør os klar til fremtidens digitale muligheder og udfordringer. Du kan bruge MitID til alt det, du tidligere har brugt NemID til, fx logge på netbanken eller læse post fra det offentlige.

Nej, for på sigt bliver NemID helt erstattet af MitID. Når NemID lukker, lukker også nøglekortet og NemID nøgleapp. Men det sker først et stykke ind i 2022. Indtil videre er det vigtigt, at du beholder NemID, for du skal stadig bruge det i nogle sammenhænge. Du får besked, når du ikke længere skal have NemID – enten af din bank eller af Digitaliseringsstyrelsen.

Nej, MitID kommer som udgangspunkt ikke til at koste dig noget.

 • MitID app er gratis, og det er de første tre MitID kodevisere og MitID kodeoplæsere også. Deres batteri holder ca 10 år (ved normal brug), så det er kun, hvis du mister MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser flere gange, at der kan komme brugerbetaling.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har med særligt følsomme oplysninger at gøre eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Du får automatisk besked i net-/mobilbanken eller via Digital Post, når det er din tur til at få MitID. Det betyder, at du skal være logget på din net-/mobilbank for at kunne se beskeden. Du kan med fordel forberede dig, så det går så nemt som muligt. Du kan:

 • Finde på et bruger-ID, som er dét, du skal taste, hver gang du skal bruge MitID. Det er vigtigt, at du vælger et bruger-ID, som er nemt for dig at huske, men svært for andre at gætte. Dit bruger-ID skal bestå af 5-48 tegn og bør være en kombination af bogstaver, tal og specialtegn. Du må ikke bruge dit CPR-nummer som bruger-ID. Det skyldes, at det er for let at tilegne sig for svindlere, og det kan sætte nogle brugere i en sårbar situation. Derfor er det ikke muligt at vælge en CPR-lignende talkombination. Er dit bruger-ID i NemID ikke dit CPR-nummer eller et CPR-lignende nummer (dvs. 10 tal), så er det automatisk reserveret til dig i MitID. Du har altid mulighed for at ændre dit bruger-ID på MitID.dk
 • Beslutte, om du ønsker MitID app, MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser. Hvis du er i tvivl om, hvad der passer bedst til dig, kan du læse mere under: Når du skal have MitID -  Hvordan ved jeg, om det er MitID app, kodeviser, kodeoplæser og chip, som passer bedst til mig?

Begge dele skal du indtaste og/eller vælge, når du skal igennem processen med at få MitID. 

 

Alle, der bruger NemID i dag, skal kunne bruge MitID. Derfor er der forskellige måder at bruge MitID på:

 • Langt de fleste vil have glæde af MitID appen. Den er et oplagt valg, hvis du i dag bruger NemID nøgleapp. MitID appen kan fungere på hovedparten af alle nyere smartphones (se mere under: Hvilke krav er der til min smartphone/tablet, hvis jeg skal bruge MitID app?). Hvis du ikke bruger NemID nøgleapp i dag, men ønsker at bruge MitID app, kan du sagtens det.
 • Du kan få en MitID kodeviser. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.
 • Hvis du har et synshandicap, kan du i dag vælge mellem to løsninger med NemID: Et nøglekort med stor skrift eller Voice Response-løsningen, hvor du bliver ringet op på din telefon og får læst nøglen op. Med MitID kan du i stedet bruge MitID kodeoplæser. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med. Du behøver ikke bevise, at du har et synshandicap, for at få en MitID kodeoplæser.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har med særligt følsomme oplysninger at gøre eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Du skal igennem en række trin for at få MitID, så du bliver knyttet korrekt til din digitale identitet. På den måde sikrer vi, at andre ikke kan give sig ud for at være dig på nettet. Når du skal have MitID, kan du med fordel følge disse gode råd:

 • Det er vigtigt, at du sætter god tid af til at få MitID. 
 • Du kan finde gode råd og guides på MitID.dk eller i din lokale Borgerservice
 • Det kan være en hjælp, hvis du på forhånd har valgt dit bruger-ID og taget stilling til, om du ønsker MitID app, -kodeviser eller -kodeoplæser.
 • Henvend dig til din bank eller MitID support, hvis du har brug for hjælp til at få eller bruge MitID.

Det er ikke et krav, at du skal have MitID, ligesom NemID heller ikke er obligatorisk. Men NemID bliver på sigt lukket. Det betyder, at hvis du har NemID i dag og gerne vil fortsætte med at betjene dig selv på nettet, så skal du have MitID. Hvis du har brug for hjælp til at få MitID, kan du altid kontakte din bank. Du kan også få hjælp på MitID.dk eller via MitID support.

Alle vil få MitID i løbet af 2021-2022. Det er op til bankerne at vurdere, i hvilken rækkefølge de får deres kunder over på den nye løsning. Du får besked, når det er din tur. Beskeden får du enten i din net-/mobilbank eller i Digital Post - og ingen andre steder. Det betyder, at du skal være logget ind på din net-/mobilbank for at kunne se beskeden.  

Det er bankernes ansvar at få deres kunder fra NemID til MitID. Det betyder, at det først er din tur til at få MitID, når du får besked om det i din net- eller mobilbank. Har du brug for at komme hurtigere i gang, har du mulighed for selv at starte migreringen. Det vil være forskelligt fra bank til bank, hvordan denne mulighed præsenteres. Kan du ikke få MitID via din bank, kan du alternativt få MitID på MitID.dk. Vi vil dog gerne bede dig vente, indtil du får besked af din bank. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle, der kan få MitID med det samme. Nogle NemID-brugere skal først opdatere deres ID-oplysninger via NemID Nøgleapp. Gælder det for dig, vil du få at vide, hvad du skal gøre.

MitID app, kodeviser, kodeoplæser og chip

Der er forskellige måder at bruge MitID på. Man kan bruge MitID app med et swipe eller få sine koder via MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser. Disse muligheder er gratis at få og bruge.

 • MitID app: MitID er først og fremmest en app til smartphone eller tablet. Med MitID app kan man fx logge på netbank eller læse digital post fra det offentlige.
 • MitID kodeviser: MitID kodeviser er et alternativ til dem, der ikke har mulighed for at bruge MitID app. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.
 • MitID kodeoplæser: MitID kodeoplæser er et alternativ til dem, der ser dårligt eller har et synshandicap. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises - eller den kan læse koden højt. Høretelefoner kan tilsluttes, så ingen andre kan høre med.
 • MitID chip: Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har behov for en ekstra sikkerhed eller for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Langt de fleste vil have glæde af MitID appen. MitID appen kan fungere på hovedparten af alle nyere smartphones, læs mere under: Hvilke krav er der til min smartphone/tablet, hvis jeg skal bruge MitID app? Hvis du ikke bruger NemID nøgleapp i dag, men ønsker at bruge MitID app, kan du godt det.

Hvis du ikke har mulighed for at anvende MitID appen, er der forskellige andre måder at bruge MitID på:

 • Du kan få en MitID kodeviser. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.
 • Hvis du har et synshandicap, kan du i dag vælge mellem to løsninger med NemID: Et nøglekort med stor skrift eller Voice Response-løsningen, hvor du bliver ringet op på din telefon og får læst nøglen op. Med MitID kan du i stedet bruge MitID kodeoplæser. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med. Du behøver ikke bevise, at du har et synshandicap, for at få en MitID kodeoplæser.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag eller arbejder med særligt følsomme personoplysninger, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Du kan bestille MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser senere, hvis du alligevel ikke ønsker at bruge appen.

For at bruge MitID på din mobiltelefon eller tablet, skal du have et operativsystem og en internetbrowser, som understøtter brug af MitID og MitID app.

MitID appen kan fungere på hovedparten af alle smartphones. Det er versionen af styresystemet på din smartphone, der afgør, om MitID appen kan fungere. MitID appen fungerer på de styresystemer, som har minimum 2% af det danske marked. Det skyldes, at det er nødvendigt at sikre sammenhæng til fx sikkerhedsopdateringer og anden funktionalitet. 

Pr. 1. juni 2021 er følgende kombinationer understøttet på mobiltelefon og tablet:

 • Apple iOS 12, 13 og 14 med seneste udgave af Mobile Safari, Google Chrome eller in-app (SFSafari View Controller) internetbrowser.
 • Google Android 7, 8, 9, 10 og 11 med seneste udgave af Google Chrome, in-app (Custom tabs) eller Samsung Browser 14 internetbrowser.

Anvender du et operativsystem eller en internetbrowser, som ikke understøtter brug af MitID, kan vi ikke garantere, at MitID fungerer.

Bemærk, at MitID app kun kan installeres på enheder, hvor sikkerheden kan garanteres - hvis du har ændret i sikkerhedsindstillinger (hvis du fx har jailbreaket eller rooted din mobiltelefon), eller hvis du benytter en beta-version af iOS eller Android, kan du ikke installere MitID app.

Kan appen hentes på Huawei telefoner?

Kun hvis appen hentes fra Google Play eller Apple Appstore. AppGallery understøttes pt. ikke.

Der er alternativer til appen:

 • MitID kodeviser: MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser.
 • MitID kodeoplæser: MitID kodeoplæser er et alternativ til dem, der har et synshandicap. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde arbejder med særligt følsomme oplysninger eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID Chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Når du skal have MitID, skal du igennem en række trin. Her kan du blandt andet vælge, om du ønsker at få en MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, som du kan få tilsendt med posten. Når du har modtaget din MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, skal den aktiveres, så den tilknyttes dig. Det får du mere at vide om, når du modtager kodeviseren eller kodeoplæseren. Både MitID kodeviser og MitID kodeoplæser er gratis. Du behøver ikke bevise, at du har et synshandicap, for at få MitID kodeoplæser. 

MitID chippen har en brugerbetaling på 143,75 kr. og vil kunne bestilles på MitID.dk 

Hvis I er flere personer i samme husstand, som fx benytter den samme tablet, kan I bruge den samme MitID app, men med hver jeres bruger-ID, da man kun må bruge sin egen MitID identitet. Hvis I bruger den samme app, kan I derfor ikke bruge ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk til at åbne MitID appen med. Så skal I bruge jeres personlige MitID app PIN-kode i stedet.

Efter planen vil de første brugere få MitID fra oktober 2021, og flytningen af over 5 mio. slutbrugere fra NemID til MitID fortsætter ind i 2022. Flytningen afvikles med fokus på en god brugeroplevelse og vil derfor blive afviklet i et tempo, der tager hensyn til kapaciteten ift. registrering og support hos borgerservice og bankerne. Overgangen til MitID vil være afsluttet senest 30. juni 2022.

 • Ja, MitID er en sikker løsning.
 • Nøglekortet, som i dag kan kopieres og misbruges, hvis det havner i de forkerte hænder, udfases med MitID.
 • Når du bruger MitID, kan du se, hvilken handling du er ved at foretage – fx hvilket beløb du er ved at overføre mv. Hvis du bruger MitID app, kan du også se informationerne i appen.
 • Med MitID styrker vi sikkerheden, så det bliver sværere at udnytte andres digitale identitet. Fx får du altid besked via MitID appen, SMS eller e-mail, hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Du kan også vælge at få besked, hver gang dit personlige MitID bliver anvendt.

Med MitID bliver du bedre beskyttet mod identitetstyveri, da du kan få besked både gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis fx MitID appen aktiveres på en ny enhed. Derudover kan du vælge at få besked, hver gang dit personlige MitID bliver anvendt. Samtidig stilles der høje krav til identitetssikring, dvs. at du kan dokumentere din identitet, når du skal have MitID.

 • Hvis du mister din telefon, skal du straks spærre den MitID app, som er tilknyttet den telefon, du har mistet. Det gør du enten på MitID.dk eller ved at ringe til MitID supporten.
 • Med MitID kan du have en backup ved at installere MitID appen på flere enheder, fx både på din mobiltelefon og din tablet. Så kan du også benytte den anden enhed til at genetablere MitID appen på en ny mobil. Hvis du har andre MitID identifikationsmidler, kan du logge ind på MitID.dk og få aktiveringskode og midlertidig PIN-kode til en ny MitID app.
 • Hvis du har mistet din MitID app, og den var dit eneste identifikationsmiddel, kan du gå til MitID.dk og få en aktiveringskode og midlertidig PIN-kode til en ny MitID app, men det kræver, at du har NemID. Fra slutningen af 2021 bliver det muligt at få MitID app genetableret på en ny mobil enhed ved hjælp af dit pas, hvis du har mistet din mobiltelefon, men det er ikke udviklet endnu.

 • Hvis du har MitID app, kan du logge ind på MitID.dk og bestille en ny kodeviser eller kodeoplæser.
 • Hvis du ikke har MitID app, skal du henvende dig i borgerservice.

Ja. Hvis I er flere personer i samme husstand, som fx benytter den samme tablet, kan I bruge den samme MitID app. I skal bruge hver jeres bruger-ID, da man kun må bruge sin egen MitID identitet. Hvis I bruger den samme app, kan I derfor ikke bruge ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk til at åbne MitID appen med. Så skal I bruge jeres personlige MitID app PIN-kode i stedet.

 

Når du skal vælge pinkode til din MitID app, er der nogle ting du skal være opmærksom på:

 • PIN kode er altid 6 tegn
 • En PIN kode med identiske numre er ikke tilladt, fx. 111111
 • Sekvensen: 123123 er ikke tilladt
 • Visse tastatur sekvenser, fx 012345, 123456, 234567, 345678, 456789, 543210, 654321, 765432, 876543 eller 987654, er ikke tilladt.
 • Visse numerisk tastatur sekvenser, fx 147258, 321654, 789456, 159753, 123654, 654987, 258369, 456123, 753159 eller 456987 er ikke tilladt

Når du skal vælge adgangskoden til dit fysiske identifikationsmiddel (MitID-kodeviser, -kodeoplæser eller –chip), er der nogle krav du skal være opmærksom på:

 • Koden skal være mellem 8-64 tegn i længde
 • Må ikke indeholde bruger-id
 • Må ikke være ”sortlistet” i MitID

MitID sortlisten, er en liste over kombinationer af tegn, der ikke må forekomme i adgangskoden. Listen er tilpasset dansk kontekst, b.la. med erfaringerne fra NemID, men listen indeholder også internationale elementer. Listen udvikles og vedligeholdes løbende, men reglerne for listen vil ikke blive yderligere detaljeret, da dette vil være i strid med listens formål.

Udover ”sortlisten” vil du under indtastningen også kunne se din adgangskodes ”styrkeindeks”. Dette styrkeindeks er kun vejledende, og du kan derfor godt vælge at benytte en adgangskode som styrkeindeks sætter til ”svag”.

Hvis du har problemer med at få MitID, kan du altid kontakte din bank eller MitID Support.

Du skal i første omgang kontakte din bank. Så vurderer de, hvordan de bedst hjælper dig videre.

Hvis man har en fuldmagt med ned i borgerservice, kan man hente fx en MitID kodeviser for en anden borger. Det kan man også i dag i NemID.

Ja, hvis du har NemID i dag, skal du have MitID på MitID.dk. Som NemID-bruger modtager du et brev i Digital Post fra Digitaliseringsstyrelsen og MitID partnerskabet, der fortæller, hvad lige præcis du skal gøre for at få MitID. Indtil da skal du ikke gøre noget. 

MitID vil understøtte udenlandske mobilnumre.

Ja, MitID vil også være anerkendt som europæisk eID.

Hvis du i dag bruger dit private NemID, når du skal benytte digitale services i forbindelse med din virksomhed, kan du fremover også bruge MitID i erhvervsmæssig sammenhæng. Det gælder fx, hvis du er virksomhedsejer eller har fuld tegningsret i en virksomhed. Det er den løsning, der i dag hedder NemID privat til erhverv – og som bliver til MitID privat til erhverv.

Du kan automatisk bruge MitID i erhvervsmæssig sammenhæng, så snart du som privatperson har fået MitID og skal altså ikke foretage dig yderligere.

Øvrige virksomheder og foreninger får ny erhvervsløsning i 2022
Har man medarbejdere i sin virksomhed eller medlemmer i en forening, der skal kunne agere digitalt på vegne af virksomheden/foreningen, kan de også i fremtiden bruge deres private MitID. Det sker via den nye erhvervsløsning MitID Erhverv, der erstatter NemID medarbejdersignatur. MitID Erhverv lanceres i 2022.

Ja, hvis du kan repræsentere en forening, kan du benytte dit private MitID, når MitID erstatter NemID.  

Som noget nyt kan en foreningsrepræsentant i frivillige foreninger samt alm. foreninger, andelsforeninger og særlige foreninger fra efteråret 2021 også benytte sit private NemID, og siden MitID, når MitID erstatter NemID.  Foreningen kan registrere én foreningsrepræsentant i CVR-registret, og det er denne foreningsrepræsentant, der alene kan gøre brug af sit private NemID og siden MitID.