Spørgsmål og svar om MitID

Få svar på de oftest stillede spørgsmål her

MitID er Danmarks digitale ID. Du skal bruge det, når du skal bevise, hvem du er, når du fx logger ind på din netbank, tjekker årsopgørelsen eller har brug for at skrive under digitalt. Du kan bruge MitID til alt det, som du tidligere har brugt NemID til. 

Du kan bruge MitID til alt det, som du tidligere har brugt NemID til, fx gå på netbank eller læse digital post fra det offentlige. 

NemID er en sikker løsning i dag, men MitID er et mere tidssvarende ID, der gør os klar til fremtidens digitale muligheder og udfordringer. 

Nej, for på sigt bliver NemID helt erstattet af MitID. Når NemID lukker, lukker også nøglekortet og NemID nøgleapp. Indtil videre skal du beholde NemID, for du kan stadig komme ud for, at du skal bruge det i nogle sammenhænge - frem mod sommeren 2023 bliver der dog færre og færre muligheder for at bruge NemID. NemID lukker endeligt 30. juni 2023. 

Nej, MitID kommer som udgangspunkt ikke til at koste dig noget.

 • MitID app er gratis, og det er de første tre MitID kodevisere og MitID kodeoplæsere også. Deres batteri holder ca 10 år (ved normal brug), så det er kun, hvis du mister MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser flere gange, at der kan komme brugerbetaling.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har med særligt følsomme oplysninger at gøre eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Alle, der bruger NemID i dag, skal kunne bruge MitID. Derfor er der forskellige måder at bruge MitID på:

 • Langt de fleste vil have glæde af MitID appen. Den er et oplagt valg, hvis du i dag bruger NemID nøgleapp. MitID appen kan fungere på hovedparten af alle nyere smartphones (se mere under: Hvilke krav er der til min smartphone/tablet, hvis jeg skal bruge MitID app?). Hvis du ikke bruger NemID nøgleapp i dag, men ønsker at bruge MitID app, kan du sagtens det.
 • Du kan få en MitID kodeviser. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.
 • Hvis du har et synshandicap, kan du i dag vælge mellem to løsninger med NemID: Et nøglekort med stor skrift eller Voice Response-løsningen, hvor du bliver ringet op på din telefon og får læst nøglen op. Med MitID kan du i stedet bruge MitID kodeoplæser. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med. Du behøver ikke bevise, at du har et synshandicap, for at få en MitID kodeoplæser.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har med særligt følsomme oplysninger at gøre eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Der er tre forskellige muligheder for at få MitID: 

 • Få MitID med NemID på MitID.dk: Du kan få MitID på MitID.dk, hvis du har NemID. Du skal desuden have adgang til SMS eller e-mail, hvor du vil modtage informationer, som du skal bruge undervejs.   
 • Få MitID med pas i MitID appen: Du kan bruge dit pas og MitID appen til at få MitID. MitID appen kan aflæse en chip i dit pas og dermed bekræfte, hvem du er. Det kan være et alternativ til at gå i Borgerservice.
 • Få MitID i Borgerservice: Du kan få MitID i Borgerservice. Husk at bestille tid i Borgerservice og medbring gyldig legitimation.

Læs mere på MitID.dk

Der er alternativer til appen:

 • MitID kodeviser: MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser.
 • MitID kodeoplæser: MitID kodeoplæser er et alternativ til dem, der har et synshandicap. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde arbejder med særligt følsomme oplysninger eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID Chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Et bruger-ID skal opfylde følgende kriterier for at blive godkendt:

 • Det skal indeholde 5–48 tegn.
 • Det må kun indeholde disse tegn (det samme tegn må gerne forekomme flere gange): abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå0123456789{}!#$^,*()_+-=:;?.@ og mellemrum.
 • Det må ikke være det samme som dit CPR-nummer eller bestå af 10 tal.
 • Det må ikke starte eller slutte med mellemrum.
 • Det må ikke være optaget af en anden MitID bruger.
 • Husk, at dit bruger-ID ikke er det samme som din adgangskode.

Du kan bestille MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser senere, hvis du alligevel ikke ønsker at bruge appen.

Flytningen af over 5 mio. slutbrugere fra NemID til MitID foregår fra oktober 2021. Langt de fleste har fået MitID igennem deres bank. Bankernes rolle i overgangen stoppede 31. oktober 2022, men det er stadig muligt at få MitID efter denne dato (se ovenfor). 

Når du skal vælge pinkode til din MitID app, er der nogle ting du skal være opmærksom på:

 • PIN kode er altid 6 tegn.
 • En PIN kode med identiske numre er ikke tilladt, fx. 111111.
 • Sekvensen 123123 er ikke tilladt.
 • Visse tastatursekvenser er ikke tilladt, fx 012345, 123456, 234567, 345678, 456789, 543210, 654321, 765432, 876543 eller 987654.
 • Visse numeriske tastatursekvenser er ikke tilladt, fx 147258, 321654, 789456, 159753, 123654, 654987, 258369, 456123, 753159 eller 456987.

Den korte version er, at du kan få MitID app på de fleste android-telefoner eller på iPhone 5S og nyere (skal være opdateret til mindst iOS 12).

Det centrale er, at du skal have et operativsystem og en internetbrowser, som understøtter brug af MitID og MitID app.

MitID appen kan fungere på hovedparten af alle smartphones. Det er versionen af styresystemet på din smartphone, der afgør, om MitID appen kan fungere. MitID appen fungerer på de styresystemer, som har minimum 2% af det danske marked. Det skyldes, at det er nødvendigt at sikre sammenhæng til fx sikkerhedsopdateringer og anden funktionalitet.

Pr. 1. juni 2021 er følgende kombinationer understøttet på mobiltelefon og tablet:

 • Apple iOS 12, 13 og 14 med seneste udgave af Mobile Safari, Google Chrome eller in-app (SFSafari View Controller) internetbrowser.
 • Google Android 7, 8, 9, 10 og 11 med seneste udgave af Google Chrome, in-app (Custom tabs) eller Samsung Browser 14 internetbrowser.
  Anvender du et operativsystem eller en internetbrowser, som ikke understøtter brug af MitID, kan vi ikke garantere, at MitID fungerer.

Bemærk, at MitID app kun kan installeres på enheder, hvor sikkerheden kan garanteres - hvis du har ændret i sikkerhedsindstillinger (hvis du fx har jailbreaket eller rooted din mobiltelefon), eller hvis du benytter en beta-version af iOS eller Android, kan du ikke installere MitID app.

Kan appen hentes på Huawei telefoner?
Kun hvis appen hentes fra Google Play eller Apple Appstore. AppGallery understøttes p.t. ikke.

Hvis I er flere personer i samme husstand, som fx benytter den samme tablet, kan I bruge den samme MitID app. I skal logge på med hver jeres bruger-ID, da man kun må bruge sin egen MitID identitet. Hvis I bruger den samme app, kan I derfor ikke bruge ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk til at åbne MitID appen med. Så skal I bruge jeres personlige MitID app PIN-kode i stedet.

Ja. Hvis I er flere personer i samme husstand, som fx benytter den samme tablet, kan I bruge den samme MitID app. I skal bruge hver jeres bruger-ID, da man kun må bruge sin egen MitID identitet. Hvis I bruger den samme app, kan I derfor ikke bruge ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk til at åbne MitID appen med. Så skal I bruge jeres personlige MitID app PIN-kode i stedet.

 

Som bruger skal man ikke indtaste en adgangskode sammen med sit bruger-ID, ligesom man gør det i NemID nøgleapp. I stedet kan man gå direkte i MitID app for at godkende en anmodning, efter at man har indtastet sit bruger-ID.

Det skyldes, at adgangskoden er indlejret i MitID appen, mens den i NemID nøgleapp lå uden for appen.

Når adgangskoden er indlejret i appen på denne måde og ikke lokalt på en enhed, er det med til at øge sikkerheden i løsningen. For når den er indlejret i appen, kommer man ikke til uforvarende at indtaste det på fx en falsk hjemmeside.

Når man som bruger skal godkende noget i MitID appen, får man ikke en notifikation, hvorigennem man kan åbne MitID appen automatisk. I stedet skal man selv gå ind i MitID appen og åbne denne. På den måde minimeres risikoen for, at man som bruger uforvarende kommer til at godkende en handling med MitID, som man ikke selv har startet.

MitID appen indsamler ingen personlige informationer til tredje part, kun evt. notifikationer til den person, som har aktiveret MitID appen.

Når du skal have MitID, skal du igennem en række trin. Her kan du blandt andet vælge, om du ønsker at få en MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, som du kan få tilsendt med posten. Når du har modtaget din MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, skal den aktiveres, så den tilknyttes dig. Det får du mere at vide om, når du modtager kodeviseren eller kodeoplæseren. Både MitID kodeviser og MitID kodeoplæser er gratis. Du behøver ikke bevise, at du har et synshandicap, for at få MitID kodeoplæser.

MitID chippen har en brugerbetaling på 143,75 kr. og vil kunne bestilles på MitID.dk

Når du skal vælge adgangskoden til dit fysiske identifikationsmiddel (MitID-kodeviser, -kodeoplæser eller –chip), er der nogle krav du skal være opmærksom på:

 • Koden skal være mellem 8-64 tegn i længde (der er forskel på store og små bogstaver)
 • Må ikke indeholde bruger-id
 • Må ikke være ”sortlistet” i MitID

MitID sortlisten er en liste over kombinationer af tegn, der ikke må forekomme i adgangskoden. Listen er tilpasset dansk kontekst, blandt andet med erfaringerne fra NemID, men listen indeholder også internationale elementer. Listen udvikles og vedligeholdes løbende, men reglerne for listen vil ikke blive yderligere detaljeret, da dette vil være i strid med listens formål.

Udover sortlisten vil du under indtastningen også kunne se din adgangskodes styrkeindeks. Dette styrkeindeks er kun vejledende og tænkt som en hjælp til at lave en stærk adgangskode.

 • Ja, MitID er en sikker løsning.
 • Nøglekortet, som i dag kan kopieres og misbruges, hvis det havner i de forkerte hænder, udfases med MitID.
 • Når du bruger MitID, kan du se, hvilken handling du er ved at foretage – fx hvilket beløb du er ved at overføre mv. Hvis du bruger MitID app, kan du også se informationerne i appen.
 • Med MitID styrker vi sikkerheden, så det bliver sværere at udnytte andres digitale identitet. Fx får du altid besked via MitID appen, SMS eller e-mail, hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Du kan også vælge at få besked, hver gang dit personlige MitID bliver anvendt

Du kan læse mere om sikkerheden omkring MitID her. 

Med MitID bliver du bedre beskyttet mod identitetstyveri, da du kan få besked både gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis fx MitID appen aktiveres på en ny enhed. Derudover kan du vælge at få besked, hver gang dit personlige MitID bliver anvendt. Samtidig stilles der høje krav til identitetssikring, dvs. at du kan dokumentere din identitet, når du skal have MitID.

 • Hvis du mister din telefon, skal du straks spærre den MitID app, som er tilknyttet den telefon, du har mistet. Det gør du enten på MitID.dk eller ved at ringe til MitID supporten.
 • Det er en god ide at have et MitID i reserve. Så kan du stadig bruge MitID, hvis du fx mister din telefon med appen på – eller bare glemmer at aktivere appen på en ny telefon, før du sletter den gamle.
 • Læs mere på MitID.dk

 • Hvis du har MitID app, kan du logge ind på MitID.dk og bestille en ny kodeviser eller kodeoplæser.
 • Hvis du ikke har MitID app, skal du henvende dig i borgerservice.

Har du ikke mulighed for at benytte dig af de digitale muligheder, så kan du få MitID i Borgerservice. Husk, at man i de fleste kommuner skal bestille tid, før man kan møde op. 

Læs mere om at tage i Borgerservice på MitID.dk

Du kan henvende dig til MitID support eller til dem, der står bag den hjemmeside, hvor du er stødt på problemer.

Du kan godt hente en MitID kodeviser eller en -kodeoplæser i Borgerservice på vegne af en anden borger. Det kræver, at du har en fuldmagt med, og at den person, du henter på vegne af, har bestilt kodeviseren eller kodeoplæseren på forhånd. I bestillingen skal det være angivet, at den afhentes i Borgerservice. 

Ja, hvis du har NemID, skal du have MitID, også selvom du bor i udlandet. Gå til MitID.dk og læs, hvordan du gør. 

MitID understøtter langt de fleste udenlandske mobilnumre. Der tilføjes løbende lande til listen over udenlandske mobilnumre, som kan anvendes.  

 

 

Ja, MitID er anerkendt som europæisk eID.

En foreningsrepræsentant i frivillige foreninger samt alm. foreninger, andelsforeninger og særlige foreninger kan benytte sit private MitID, ligesom det har fungeret med NemID.  Foreningen kan registrere én foreningsrepræsentant i CVR-registret, og det er denne foreningsrepræsentant, der alene kan gøre brug af sit private MitID.