Spørgsmål og svar om MitID

Her kan du lære mere om MitID

Ofte stillede spørgsmål

MitID er næste generation NemID. Det er det ID, du skal bruge, når du skal bevise, hvem du er, når du fx logger ind på din netbank, tjekker årsopgørelsen eller har brug for at skrive under digitalt. Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til. MitID indfases over en længere periode, og imens fungerer både NemID og MitID sideløbende. Derfor er det vigtigt, at du beholder dit NemID, også efter du har fået MitID.

Når det er din tur til at få MitID, vil du modtage en besked fra din bank i din netbank eller mobilbank. Når du har modtaget beskeden, har du 30 dage til at få MitID. Har du brug for hjælp til at få MitID, så er det din bank, du skal kontakte.

Du kan bruge MitID til alt det, som du plejer at bruge NemID til, fx gå på netbank, læse digital post fra det offentlige eller købe ind på nettet.

Overgangen til MitID begynder, så snart testperioden er velgennemført og de sidste justeringer er på plads. Efter planen vil overgangen ske over en længere periode, og de første brugere forventes af kunne få MitID fra august 2021. Når det er din tur til at få MitID, vil du modtage en besked fra din bank i din net-/mobilbank eller via Digital Post. Der er mange, der skal have MitID, og derfor kan der godt gå noget tid, før det bliver din tur – måske bliver det først i 2022.

NemID er en sikker løsning i dag, men MitID er et mere tidssvarende ID, der gør os klar til fremtidens digitale muligheder og udfordringer. Du kan bruge MitID til alt det, du tidligere har brugt NemID til, fx logge på netbanken, læse post fra det offentlige eller købe ind på nettet.

Nej, for på sigt bliver NemID helt erstattet af MitID. Når NemID lukker, lukker også nøglekortet og NemID nøgleapp. Men det sker først et stykke ind i 2022. Indtil videre er det vigtigt, at du beholder NemID, for du skal stadig bruge det i nogle sammenhænge. Du får besked, når du ikke længere skal have NemID – enten af din bank eller af Digitaliseringsstyrelsen.

Nej, MitID kommer som udgangspunkt ikke til at koste dig noget.

 • MitID app er gratis, og det er de første tre MitID kodevisere og MitID kodeoplæsere også. Deres batteri holder ca 10 år (ved normal brug), så det er kun, hvis du mister MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser flere gange, at der kan komme brugerbetaling.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har med særligt følsomme oplysninger at gøre eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Du får automatisk besked i net-/mobilbanken eller via Digital Post, når det er din tur til at få MitID. Du kan med fordel forberede dig, så det går så nemt som muligt. Du kan:

 • Finde på et bruger-ID, som er dét, du skal taste, hver gang du skal bruge MitID. Det er vigtigt, at du vælger et bruger-ID, som du er sikker på, at du kan huske, da det er dit personlige. Dit bruger-ID skal bestå af 5-48 tegn og kan være en kombination af bogstaver, tal og specialtegn. Du må ikke bruge dit CPR-nummer som bruger-ID. Det skyldes, at det er for let at tilegne sig for svindlere, og det kan sætte nogle brugere i en sårbar situation. Derfor er det ikke muligt at vælge en CPR-lignende talkombination. Er dit bruger-ID i NemID ikke dit CPR-nummer eller et CPR-lignende nummer (dvs. 10 tal), så er det automatisk reserveret til dig i MitID. 
 • Beslutte om du ønsker MitID app, MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser. Hvis du er i tvivl om, hvad der passer bedst til dig, kan du læse mere om under: Når du skal have MitID -  Hvordan ved jeg, om det er MitID app, kodeviser, kodeoplæser og chip, som passer bedst til mig?

Begge dele skal du indtaste og/eller vælge, når du skal igennem processen med at få MitID. 

 

Alle, der bruger NemID i dag, skal kunne bruge MitID. Derfor er der forskellige måder at bruge MitID på:

 • Langt de fleste vil have glæde af MitID appen. Den er et oplagt valg, hvis du i dag bruger NemID nøgleapp. MitID appen kan fungere på hovedparten af alle nyere smartphones (se mere under: Hvilke krav er der til min smartphone/tablet, hvis jeg skal bruge MitID app?). Hvis du ikke bruger NemID nøgleapp i dag, men ønsker at bruge MitID app, kan du sagtens det.
 • Du kan få en MitID kodeviser. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.
 • Hvis du har et synshandicap, kan du i dag vælge mellem to løsninger med NemID: Et nøglekort med stor skrift eller Voice Response-løsningen, hvor du bliver ringet op på din telefon og får læst nøglen op. Med MitID kan du i stedet bruge MitID kodeoplæser. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har med særligt følsomme oplysninger at gøre eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Du skal igennem en række trin for at få MitID, så du bliver knyttet korrekt til din digitale identitet. På den måde sikrer vi, at andre ikke kan give sig ud for at være dig på nettet. Når du skal have MitID, kan du med fordel følge disse gode råd:

 • Det er vigtigt, at du sætter god tid af til at få MitID. 
 • Du kan finde gode råd og guides på MitID.dk eller i din lokale Borgerservice
 • Det kan være en hjælp, hvis du på forhånd har valgt dit bruger-ID og taget stilling til, om du ønsker MitID app, -kodeviser eller -kodeoplæser.
 • Henvend dig til din bank eller MitID support, hvis du har brug for hjælp til at få eller bruge MitID.

Det er ikke et krav, at du skal have MitID, ligesom NemID heller ikke er obligatorisk. Men NemID bliver på sigt lukket ned. Det betyder, at hvis du har NemID i dag og gerne vil fortsætte med at betjene dig selv på nettet, så skal du have MitID. Hvis du har brug for hjælp til at få MitID, kan du altid kontakte din bank. Du kan også få hjælp på MitID.dk eller via MitID support.

Alle vil få MitID i løbet af 2021-2022. Det er op til bankerne at vurdere, i hvilken rækkefølge de får deres kunder over på den nye løsning. Du får besked, når det er din tur

Det er bankernes ansvar at få deres kunder fra NemID til MitID. Det betyder, at det først er din tur til at få MitID, når din bank kontakter dig. Har du brug for at komme hurtigere i gang, har du mulighed for at få MitID på din banks hjemmeside. Det vil være forskelligt fra bank til bank, hvordan denne mulighed præsenteres. Kan du ikke få MitID via din bank, kan du alternativt få MitID på MitID.dk. Vi vil dog gerne bede dig vente, indtil du får besked af din bank. Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle, der kan få MitID med det samme. Nogle NemID-brugere skal først opdatere deres ID-oplysninger via NemID Nøgleapp. Gælder det for dig, vil du få at vide, hvad du skal gøre.

MitID app, kodeviser, kodeoplæser og chip

Der er forskellige måder at bruge MitID på. Man kan bruge MitID app med et swipe eller få sine koder via MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser. Disse muligheder er gratis at få og bruge.

 • MitID app: MitID er først og fremmest en app til smartphone eller tablet. Med MitID app kan man logge på netbank, læse digital post fra det offentlige eller købe ind på nettet.
 • MitID kodeviser: MitID kodeviser er et alternativ til dem, der ikke har mulighed for at bruge MitID app. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.
 • MitID kodeoplæser: MitID kodeoplæser er et alternativ til dem, der ser dårligt eller har et synshandicap. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises - eller den kan læse koden højt. Høretelefoner kan tilsluttes, så ingen andre kan høre med.
 • MitID chip: Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har behov for en ekstra sikkerhed eller for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Langt de fleste vil have glæde af MitID appen. MitID appen kan fungere på hovedparten af alle nyere smartphones, læs mere under: Hvilke krav er der til min smartphone/tablet, hvis jeg skal bruge MitID app? Hvis du ikke bruger NemID nøgleapp i dag, men ønsker at bruge MitID app kan du godt det.

Hvis du ikke er interesseret i eller har mulighed for at anvende MitID appen, er der forskellige andre måder at bruge MitID på:

 • Du kan få en MitID kodeviser. MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser, som du måske kender.
 • Hvis du har et synshandicap, kan du i dag vælge mellem to løsninger med NemID: Et nøglekort med stor skrift eller Voice Response-løsningen, hvor du bliver ringet op på din telefon og får læst nøglen op. Med MitID kan du i stedet bruge MitID kodeoplæser. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag eller arbejder med særligt følsomme personoplysninger, kan du tilkøbe en MitID chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Du kan bestille MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser senere, hvis du alligevel ikke ønsker at bruge appen.

MitID appen kan fungere på hovedparten af alle smartphones. Det er versionen af styresystemet på din smartphone, der afgør, om MitID appen kan fungere. MitID appen fungerer på de styresystemer, som har minimum 2% af det danske marked. Det skyldes, at det er nødvendigt at sikre sammenhæng til fx sikkerhedsopdateringer og anden funktionalitet. Hvis du er i tvivl, om du kan bruge MitID på din smartphone, kan du fra august finde en liste over kravene på www.MitID.dk.

MitID appen kommer til at optage ligeså meget plads på din smartphone, som NemID Nøgleapp gør i dag.

Der er alternativer til appen:

 • MitID kodeviser: MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID. Den minder om NemID nøgleviser.
 • MitID kodeoplæser: MitID kodeoplæser er et alternativ til dem, der har et synshandicap. MitID kodelæser har en stor skærm, hvor koden vises. Den kan også læse koden højt. Du kan tilslutte høretelefoner, så ingen andre kan høre med.
 • Hvis du fx i forbindelse med dit arbejde arbejder med særligt følsomme oplysninger eller har behov for at anvende MitID mange gange i løbet af en dag, kan du tilkøbe en MitID Chip. Chippen kobles til computeren, enten kontaktløst (NFC) eller via USB. Du godkender ved at trykke på en knap på chippen. Chippen kan først tilkøbes efter, at man har taget MitID i brug på anden vis, fx MitID app.

Når du skal have MitID, skal du igennem en række trin. Her kan du blandt andet vælge, om du ønsker at få en MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, som du kan få tilsendt med posten. Når du har modtaget din MitID kodeviser eller MitID kodeoplæser, skal den aktiveres, så den tilknyttes dig. Det får du mere at vide om, når du modtager kodeviseren eller kodeoplæseren.

MitID chippen har en brugerbetaling på 143,75 kr. og vil kunne bestilles på MitID.dk 

Hvis I er flere personer i samme husstand, som fx benytter den samme tablet, kan I bruge den samme MitID app, men med hver jeres bruger-ID, da man kun må bruge sin egen MitID identitet. Hvis I bruger den samme app, kan I derfor ikke bruge ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk til at åbne MitID appen med. Så skal I bruge jeres personlige MitID app PIN-kode i stedet.

Efter planen vil de første brugere få MitID fra august 2021, og flytningen af over 5 mio. danskere fra NemID til MitID fortsætter ind i 2022. Flytningen afvikles med fokus på en god brugeroplevelse og vil derfor blive afviklet i et tempo, der tager hensyn til kapaciteten ift. registrering og support hos borgerservice og bankerne. Overgangen til MitID vil være afsluttet senest 30. juni 2022.

 • Ja, MitID er en sikker løsning.
 • Nøglekortet, som i dag kan kopieres og misbruges, hvis det havner i de forkerte hænder, udfases med MitID.
 • Når du bruger MitID, kan du se, hvilken handling du er ved at foretage – fx hvilken selvbetjeningstjeneste, du er ved at logge ind på, hvilket beløb du er ved at overføre mv. Hvis du bruger MitID app, kan du også se informationerne i appen.
 • Med MitID bliver du desuden bedre beskyttet mod identitetstyveri, da der fx tilføjes mulighed for, at du kan få besked gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis nogen eksempelvis forsøger at logge ind med dit MitID fra en enhed, der ikke før er logget ind fra, eller med en forkert adgangskode.
 • Endelig er du bedre beskyttet mod falske hjemmesider. Logger du ind på MitID med en browser, vil der stå mitid.dk sidst i URL’en – så ved du, at du er på en rigtig side, og at det er sikkert at handle eller opgive dine oplysninger. Dog skal du været meget opmærksom på, at der står lige præcis mitid.dk og ikke mitid.com, mit-id.dk, miitid.dk – eller lignende.

Med MitID bliver du godt beskyttet mod identitetstyveri, da du kan få besked både gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis nogen fx forsøger at logge ind fra en enhed, der ikke før er logget ind fra, eller med en forkert adgangskode. Samtidig stilles der høje krav til identitetssikring, dvs. at du kan dokumentere din identitet, både når du skal have MitID, og når du bruger det til fx at overføre penge eller logge ind på en selvbetjeningsløsning.

 • Hvis du mister din telefon, skal du straks spærre den MitID app, som er tilknyttet den telefon, du har mistet. Det gør du enten på MitID.dk eller ved at ringe til MitID supporten.
 • Med MitID kan du have en backup ved at installere MitID appen på flere enheder, fx både på din mobiltelefon og din tablet. Så kan du også benytte den anden enhed til at genetablere MitID appen på en ny mobil. Hvis du har andre MitID identifikationsmidler, kan du logge ind på MitID.dk og få aktiveringskode og midlertidig PIN-kode til en ny MitID app.
 • Hvis du har mistet din MitID app, og den var dit eneste identifikationsmiddel, kan du gå til MitID.dk og få en aktiveringskode og midlertidig PIN-kode til en ny MitID app, men det kræver, at du har NemID. Fra slutningen af 2021 bliver det muligt at få MitID app genetableret på en ny mobil enhed ved hjælp af dit pas, hvis du har mistet din mobiltelefon, men det er ikke udviklet endnu.

 • Hvis du har MitID app, kan du logge ind på MitID.dk og bestille en ny kodeviser eller kodeoplæser.
 • Hvis du ikke har MitID app, skal du henvende dig i borgerservice.

Ja. Hvis I er flere personer i samme husstand, som fx benytter den samme tablet, kan I bruge den samme MitID app. I skal bruge hver jeres bruger-ID, da man kun må bruge sin egen MitID identitet. Hvis I bruger den samme app, kan I derfor ikke bruge ansigtsgenkendelse eller fingeraftryk til at åbne MitID appen med. Så skal I bruge jeres personlige MitID app PIN-kode i stedet.

 

Hvis du har problemer med at få MitID, kan du altid kontakte din bank eller MitID Support.

Du skal i første omgang kontakte din bank. Så vurderer de, hvordan de bedst hjælper dig videre.

Ja, hvis du har NemID i dag, skal du have MitID – også selvom du bor i udlandet. Hvis du har en netbankaftale med en dansk eller grønlandsk bank, skal du have MitID via din net- eller mobilbank. Hvis ikke du har det, skal du have MitID på MitID.dk. Du får besked, når du skal gøre noget.

MitID vil understøtte udenlandske mobilnumre.

Ja, MitID vil også være anerkendt som europæisk eID.

Hvis du i dag bruger dit private NemID, når du skal benytte digitale services i forbindelse med din virksomhed, kan du fremover også bruge MitID i erhvervsmæssig sammenhæng. Det gælder fx, hvis du er virksomhedsejer eller har fuld tegningsret i en virksomhed. Det er den løsning, der i dag hedder NemID privat til erhverv – og som bliver til MitID privat til erhverv.

Du kan automatisk bruge MitID i erhvervsmæssig sammenhæng, så snart du som privatperson har fået MitID og skal altså ikke foretage dig yderligere.

Øvrige virksomheder og foreninger får ny erhvervsløsning i 2022
Har man medarbejdere i sin virksomhed eller medlemmer i en forening, der skal kunne agere digitalt på vegne af virksomheden/foreningen, kan de også i fremtiden bruge deres private MitID. Det sker via den nye erhvervsløsning MitID Erhverv, der erstatter NemID medarbejdersignatur. MitID Erhverv lanceres i 2022.

Ja, hvis du kan repræsentere en forening, kan du benytte dit private MitID, når MitID erstatter NemID.  

Som noget nyt kan en foreningsrepræsentant i frivillige foreninger samt alm. foreninger, andelsforeninger og særlige foreninger fra sommeren 2021 også benytte sit private NemID, og siden MitID, når MitID erstatter NemID.  Foreningen kan registrere én foreningsrepræsentant i CVR-registret, og det er denne foreningsrepræsentant, der alene kan gøre brug af sit private NemID og siden MitID.