Dybdegående monitoreringer

En dybdegående monitorering er en manuel gennemgang af webstedet/mobilapplikationen og dets indhold, hvilket indebærer, at en række udvalgte enkeltsider eller skærmbilleder vurderes.

For websteder vil den dybdegående monitorering altid bygge oven på en forenklet monitorering, mens der for mobilapplikationer udelukkende udføres en manuel evaluering.

Digitaliseringsstyrelsen varsler myndigheder og offentligretlige organer varsles, såfremt deres websted eller mobilapplikation udtages til dybdegående monitorering.

Den dybdegående monitorering baserer sig på de samlede krav i standarden EN 301 549 v.3.2.1.

For at definere et klart grundlag for tilgængelighedsevalueringen i den dybdegående monitorering, anvendes vejledningen fra World Wide Web Consortium (W3C) Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) til at definere en ”Accessibility Support Baseline” og andre nødvendige parametre.

For at sikre en konsistent og efterprøvebar evaluering anvendes en metode for manuel test af overholdelse af tilgængelighedskrav, der er udarbejdet specifikt til at kunne teste større mængder indhold. Metoden er baseret på ”Trusted Tester – Conformance Test Process for Web” version 5 og er videreudviklet til at kunne anvendes til evaluering i henhold til WCAG 2.1 og Accessibility Conformance Testing (ACT) regler samt til anvendelse til evaluering af mobilapplikationer.

Forstå den tekniske standard EN 301 549

Læs mere om "Trusted Tester" metoden på GitHub

Læs mere om WCAG-EM på w3c.org

Tilsyn i forbindelse med dybdegående monitoreringer

Såfremt den dybdegående monitoreringen viser, at webstedet/mobilapplikationen ikke opfylder lovens krav, kan Digitaliseringsstyrelsen iværksætte en tilsynssag med henblik på, at meddele påbud om, at myndigheden eller det offentligretlige organ skal:

  • gøre konkret indhold tilgængeligt
  • sikre en fyldestgørende og opdateret tilgængelighedserklæring
  • anvise et konkret tilgængeligt alternativ til ikke-tilgængeligt indhold.

Tilsynet omfatter en fuld gennemgang af de dybdegående monitoreringsresultater og tilgængelighedserklæringen.

I Digitaliseringsstyrelsens afgørelse vil det fremgå, hvilke krav der ikke er vurderet overholdt samt en frist for fejlrettelse. Både testresultaterne og den forventede afgørelse sendes i høring hos modtageren, og Digitaliseringsstyrelsen tilbyder et onlinemøde til sparring og opfølgning på tilsynsresultaterne.

Digitaliseringsstyrelsen følger op på, om påbud er efterkommet inden for fristen. Dette kan både tage form af gentest og en ny gennemgang af tilgængelighedserklæringen.

Offentliggørelse af monitorerings- og tilsynsresultater

Digitaliseringsstyrelsen offentliggør ikke monitorerings- og tilsynsresultaterne for de forenklede monitoreringer, hvilket betyder, at hverken monitoreringsscoren eller eventuelle påbud om manglende overholdelse af krav til tilgængelighedserklæringens offentliggørelse, ajourføring eller kontaktinformation publiceres på resultatsiden.

Resultaterne fra de enkelte dybdegående monitoreringer offentliggøres med angivelse af webstedets/mobilapplikationens monitoreringsscore. Såfremt der i tilsynet er givet påbud om fejlrettelse, vil antallet af påbud blive publiceret på resultatsiden.

Læs mere om resultaterne

Data og resultater fra monitoreringer og tilsyn indgår i Digitaliseringsstyrelsens samlede opgørelse af offentlige myndigheders og offentligretlige organers overholdelse af tilgængelighedskravene og i Digitaliseringsstyrelsens løbende rapportering til EU-Kommissionen. Den samlede opgørelse bliver offentliggjort på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.

Gå direkte til EU-rapporterne

Digitaliseringsstyrelsen følger desuden op på, om eventuelle påbud er efterkommet ved en gentest. Såfremt myndigheder eller offentligretlige organer ikke har opfyldt påbud om fejlrettelse inden for angivet tidsfrist, vil webstedet/mobilapplikationen blive optaget og publiceret på en liste af løsninger, der ikke møder webtilgængelighedslovens krav, indtil fejlene er rettet.

Se listen over påbud, der ikke er efterkommet