Grøn databehandling og -opbevaring

Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling af samfundet, forudsætter det, at offentlige myndigheder går forrest og arbejder målrettet med at mindske digitaliseringens negative klima- og miljøpåvirkning.

Digitalisering medfører et væsentligt klimaaftryk

Data er en nøgleressource for udviklingen af samfundet. Anvendelsen af data er blandt andet en afgørende forudsætning for at levere en sammenhængende offentlig service i verdensklasse, imødegå manglen på arbejdskraft og understøtte den grønne omstilling. Uden vores moderne datacentre, der bruges til at modtage, behandle, opbevare og sende data sikkert og effektivt, ville det moderne digitaliserede samfund gå i stå. Datacentrene løser således en omfattende og meget energikrævende opgave, som samtidig har gjort datacenterindustrien til én af de hurtigst voksende industrier i verden.

Grønne hensyn i offentlige indkøb

En undersøgelse af området foretaget af Digitaliseringsstyrelsen i 2021-2022 viste, at offentlige myndigheder kun i mindre grad har blik for grønne hensyn, når de køber it-systemer samt øvrige datacenterrelaterede ydelser og produkter. Det skyldes blandt andet, at det er svært for den enkelte myndighed at overskue, hvordan der kan stilles grønne krav til indkøb af disse ydelser.

I undersøgelsen vurderes EU's Green Public Procurement (GPP)-kriterier for datacentre, serverrum og cloudtjenester at være det mest hensigtsmæssige grønne kravsæt, hvilket blandt andet skyldes, at kravsættet bygger på internationale standarder og er udformet på en sådan måde, at offentlige indkøbere kan kopiere kravene direkte ind i deres udbudsmateriale og kontrakter.

Undersøgelsen "Grønne datacentre" kan findes i højre side under links.

Fællesoffentlig samarbejde i initiativet "Grøn databehandling og -opbevaring"

Som en del af Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2022 til 2025 skal initiativet "Grøn databehandling og -opbevaring" identificere, udvikle og udbrede best practice for energieffektivitet og bæredygtighed for databehandling og -opbevaring blandt andet i forhold til anskaffelse, anvendelse og drift af fysisk infrastruktur og software.

Initiativet gennemføres i et tæt samarbejde mellem en lang række myndigheder samt i løbende dialog med branchen og forskere.

Afprøvning af EU's grønne indkøbskriterier til datacentre, serverrum og cloudtjenester

Som et første skridt i initiativet er der gennemført en fællesoffentlig, koordineret afprøvning af EU’s GPP-kriterier for datacentre, serverrum og cloudtjenester. Formålet med afprøvningen har blandt andet været at afdække de økonomiske og konkurrencemæssige konsekvenser ved brugen af GPP-kriterierne. Afprøvningen viser, at GPP-kriterierne er meget anvendelige i offentlige indkøb. På denne baggrund anbefales det, at offentlige myndigheder, når de skal købe datacenterrelaterede ydelser og produkter,

  • Bruger GPP-kriterierne
  • Tilpasser dem til markedets aktuelle formåen og den økonomiske ramme, men fastholder kriteriernes opgørelses- og dokumentationsmetoder
  • Bruger fælles grønne kravformuleringer, som findes på Den Ansvarlige Indkøber, flere af SKI’s aftaler og Rådgivningsenhedens hjemmeside

De deltagende myndigheders erfaringer er opsamlet i en evaluering, der kan findes i højre side under links.

Om EU's GPP-kriterier for datacentre, serverrum og cloudtjenester

EU's Green Public Procurement-kriterier for datacentre, serverrum og cloudservices blev offentliggjort af EU-kommissionen i 2020 i form af et kriteriedokument. Dokumentet er tænkt som et indkøbsværktøj, der skal guide offentlige myndigheder i den konkrete kravudvælgelse og -formulering. Kriteriedokumentet er opdelt på en sådan vis, at offentlige indkøbere, baseret på deres indkøbssituation og ambitionsniveau, præsenteres for konkrete grønne kravformuleringer, som kan sættes direkte ind i et givent udbuds- og kontraktmateriale.

GPP-kriteriernes scope: Typer af indkøb

  1. Baseret på en efterfølgende omstrukturering af det oprindelige EU-materiale er GPP-kriterierne opdelt i to overordnede produkt- og ydelseskategorier hhv.Datacentre og serverrum, som omhandler produkter og ydelser med relation til anlæg, udvidelse, konsolidering og drift af datacentre og serverrum. Herunder også co-location, virtualiseringstjenester og it-udstyr til serverrummet/datacentret, inklusiv bortskaffelse af dette.
  2. Cloud, hosting og it-systemer, som omhandler ydelser med relation til cloud- og hosting-tjenester (herunder PaaS, IaaS og SaaS) samt it-systemer. Ydelserne er kendetegnet ved, at der er tale om en service og ikke et produkt, og at de er hostet eksternt.

Klima- og miljøeffekt

Kriterierne bygger på en omfattende analyse af datacentres væsentligste miljø- og klimapåvirkninger i livscyklussen, og der stilles således krav til blandt andet anvendelse af vedvarende energi, genbrug af overskudsvarme, energieffektivitet, kølemidler, kontrol af farlige stoffer samt genbrug og genanvendelse af brugt it-udstyr.

Vejledning

Der er udarbejdet danske vejledninger til GPP-kriterierne på hjemmesiden Den Ansvarlige Indkøber. Med henblik på at øge anvendeligheden, har vejledningerne en anderledes opbygning samt yderligere vejledningstekst i forhold til det oprindelige EU-materiale. Formålet er, at indkøbere hurtigt kan få et overblik over, hvilke GPP-kriterier, som er mest relevante i den pågældende indkøbssituation.

Vejledningerne kan findes i højre side under links.