Et eID er et elektronisk identifikationsmiddel som en bruger kan benytte til at identificere og autentificere sig med i en digital tjeneste/selvbetjeningsløsning.
Der er tre EU-forordninger, der er særligt relevante at kende, når det kommer til brugen af et eID på tværs af EU. Disse er:
• eIDAS forordningen 910/2014
• Single Digital Gateway forordningen 1724/2018
• Revisionen af eIDAS forordningen 910/2014
eIDAS-forordningen fra 2014 har til formål at fremme borgers og virksomheders mulighed for at anvende et eID på tværs af EU’s indre grænser. For at et eID kan bruges skal det gennemgå en notifikationsproces i EU, hvor medlemslandene godkender hinandens eID. Danmark har fået notificeret MitID, så det kan bruges i andre EU-lande. Derudover har Digitaliseringsstyrelsen etableret en eID-gateway, der gør det muligt at modtage en EU-bruger med et eID i Danmark.
I tillæg til eIDAS forordningen blev Single Digital Gateway-forordningen vedtaget i 2018. Forordningen har til formål at gøre det lettere for grænseoverskridende EU-borgere og –virksomheder at søge information og betjene sig digitalt på det indre marked. Dette skal bl.a. ske ved, at danske offentlige myndigheder inden for en lang række områder, beskrevet i forordningens bilag I og II, skal stille deres digitale selvbetjeningsløsninger til rådighed for EU-brugere, der benytter et eID.
Udbredelsen og brugen af eID’er på tværs af EU er stadig begrænset, hvilket har været medvirkende til, at eIDAS forordningen fra 2014 er blevet revideret. Revisionen af eIDAS forordningen faldt på plads i slutningen af 2023. Revisionen stiller bl.a. krav om, at EU-medlemslande i tillæg til at anerkende hinandens eID’er også selv skal oprette et eID. Det er dog en ny type eID kaldet en identitetstegnebog, der skal oprettes. De oprindelige eID’er kan bruges til identifikation og autentifikation, men en identitetstegnebog skal i tillæg kunne anvendes til udvekslingen af dokumentation samt indeholder relevante beviser for EU-brugeren. Revisionen af eIDAS forordninger er ved at blive implementeret frem mod 2026.
I Digitaliseringsstyrelsen kontor for eID og apps arbejdes der med de tre forordninger.
Ved spørgsmål vedrørende eIDAS forordningen, eIDAS-revisionen og eID-gateway kontakt eidas@digst.dk.
Ved spørgsmål vedrørende SDG-forordningen kontakt sdg@digst.dk