Et nyt Advisory Board skal være med til at sætte fokus på sikkerhed og privatlivsbeskyttelse ved udvikling og lancering af den kommende danske app smitte|stop.
Som en del af regeringens strategi for at sikre en kontrolleret og ansvarlig genåbning af det danske samfund tager de danske sundhedsmyndigheder nye digitale løsninger i anvendelse, der giver mulighed for at se, hvordan smitten med coronavirus/COVID-19 udvikler sig i Danmark.
En af de løsninger er en ny app til smartphones, der skal hjælpe borgerne til smittesporing for at kunne sikre en kontrolleret genåbning af Danmark. Der er en række forskellige mulige tekniske modeller for den løsning, der skal bruges i den danske app.
Apple og Google har netop stillet første version af deres såkaldte API til rådighed for sundhedsmyndigheder i hele verden. Den mulighed kan derfor nu indgå i overvejelser omkring udviklingen af den danske app. For at understøtte udviklingen af den bedst mulige danske løsning, inddrager Sundheds- og Ældreministeriet og Digitaliseringsstyrelsen en række eksperter og forskere i arbejdet.
Formålet med den kommende smitteopsporingsapp er at give borgerne et konkret værktøj til smittesporing dermed hjælpe os med at stoppe smittekæder af coronavirus. Dermed bliver den sammen med teststrategien et vigtigt element i den videre genåbning af samfundet.
Det er en afgørende forudsætning, at appen kan understøtte smitteopsporing på sikker vis, og at den ikke går på kompromis med beskyttelsen af danskernes privatliv. Derfor er det rettidig omhu at modtage rådgivning og vejledning fra uvildige eksperter om datasikkerhed og beskyttelse af privatliv, så brug af den digitale teknologi baserer sig på privacy, databeskyttelse og brugervenlighed.Magnus Heunicke, sundheds- og ældreminister
Det arbejde skal blandt andet ske i et nyt Advisory Board, der skal følge arbejdet med den kommende danske coronavirus/COVID-19 app. Advisory Boardet skal bidrage med viden, rådgivning, vurderinger og erfaringer angående sikkerhed, privacy/privatlivsbeskyttelse og teknologiske valg.
Advisory Boardet består af fem repræsentanter:
Dataetisk Råd inddrages løbende i arbejdet med den kommende danske app til brug for genåbningen af Danmark efter coronavirus/COVID-19-smitteudbruddet. Den kommende app er også på dagsordenen som en del af arbejdet i det nationale Cybersikkerhedsråd.
Dataetisk Råd har til opgave at understøtte en ansvarlig og bæredygtig dataanvendelse i erhvervslivet og i den offentlige sektor.
Konkret skal Dataetisk Råd bidrage til en åben debat om brugen af nye digitale løsninger, data, kunstig intelligens osv. og de dilemmaer, som de nye teknologiske muligheder rejser.
Cybersikkerhedsrådet skal rådgive regeringen om, hvordan den digitale sikkerhed styrkes og sikre videndeling mellem myndigheder, erhvervsliv og forskningsverden.
Rådet skal desuden byde ind med udvikling af cybersikkerhedskompetencer.
Er du journalist og har presserelaterede spørgsmål, kan du ringe på telefon 4178 6060 eller sende en e-mail til presse@digst.dk.