NemID nøgleapp giver øget beskyttelse mod phishing

It-kriminelle forsøger at udnytte coronavirus/covid-19-udbruddet. Det anbefales, at de borgere, der har mulighed for det, bruger NemID nøgleappen, da den giver øget beskyttelse mod forsøg på phishing.

Cyberkriminelle har været hurtige til at udnytte den aktuelle krisesituation i Danmark som følge af covid-19-udbruddet. Blandt andet har myndighederne set eksempler på, at it-kriminelle har udgivet sig for at være danske sundhedsmyndigheder ved at sende falske sms’er for at lokke borgere til at oplyse brugernavn og password på NemID og tage billeder af nøglekort. De forsøg er stoppet, og myndighederne arbejder på højtryk med at overvåge de digitale trusler og lukke falske hjemmesider.

Den aktuelle situation viser med al tydelighed, hvordan it-kriminelle og digitale svindlere uden skrupler forsøger at udnytte krisen til at franarre borgernes personlige oplysninger, såsom NemID nøglekoder. Vi anbefaler alle borgere, der har mulighed for det, at installere NemID nøgleappen på deres telefon. Når du bruger appen, er du nemlig endnu bedre sikret mod phishing-angreb, fordi du får overblik over hvilken transaktion, der er i gang.

Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen

Selvom nøglekortet er en meget sikker løsning, er der ulemper forbundet med det i forhold til nogle typer phishing-angreb. Det gælder blandt andet, hvis brugerne kommer til at udlevere deres nøglekort. Udlevering af nøglekort kan fx ske ved affotografering, som i de seneste phishing-forsøg i de danske sundhedsmyndigheder.

Funktionaliteten i NemID nøgleappen gør det tydeligere for brugeren, hvilken transaktion man er ved at foretage, fx på hvilken hjemmeside man er ved at logge ind, eller om man er ved at overføre penge, da dette fremgår i appen.

Man kan finde en række konkrete råd til sikker digital adfærd på hjemmesiden sikkerdigital.dk

5 gode råd om phishing og NemID

  1. Det er udelukkede dig selv, der må kende dine personlige NemID-oplysninger. Du må aldrig dele oplysningerne med andre via mail, sms eller telefonsamtaler.
  2. Reelle aktører - fx Nets, politiet, SKAT eller din bank - vil aldrig spørge ind til dine NemID-oplysninger eller bede om dine koder på nøglekortet.
  3. Tag aldrig et billede af dit nøglekort. Brug i stedet for NemID-nøgleapp, der er en app til smartphones og tablets. 
  4. Er du kommet til at videregive personlige oplysninger, enten over telefonen eller ved at trykke på et snyde-link, skal du spærre dit NemID på telefon 72 24 70 50, på nemid.nu eller via din bank.
  5. Har du mistanke om misbrug skal du efterfølgende anmelde det til politiet på politi.dk