Analyse om danskernes kendskab til informationssikkerhed 2022 er nu klar

01-03-2023
Sikkerhed

Ny analyse viser, at knap 60 pct. af danskerne har oplevet phishing-forsøg, hvor digitale svindlere har forsøgt at narre personlige oplysninger som fx kodeord ud via mail, sms eller telefonopkald. Men kun 1 pct. falder i fælden.

Forside på analysen af danskernes informationssikkerhed 2022

En ny analyse fra 2022 om danskernes kendskab til informationssikkerhed, som Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner står bag viser, at mange danskere fortsat udsættes for såkaldte phishing-forsøg. Heldigvis viser analysen også, at danskerne generelt er gode til at gennemskue forsøg på digital svindel.

57 pct. af danskerne har, ifølge undersøgelsen, været udsat for forsøg på phishing via mail, sms eller telefonopkald, men kun 1 pct. af dem falder i fælden og udleverer de oplysninger, som svindleren efterspørger.

I en tilsvarende undersøgelse fra 2020, havde 64 pct. af danskerne oplevet forsøg på phishing, og 2 pct. af dem faldt i fælden og udleverede de oplysninger, som svindleren efterspurgte.

Hent analysen

Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner tager hvert andet år temperaturen på, hvor godt borgere og offentligt ansatte efterlever anbefalingerne til en sikker digital adfærd samt barrierer og drivere, som kan stå i vejen for eller fremme den sikre adfærd.

Hent ’Danskernes informationssikkerhed 2022’

Analyser fra 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 og 2020 findes her.

Hvad er phishing?

Phishing er en form for svindel, hvor svindlerne forsøger at narre personlige oplysninger, som fx kodeord, betalingskortoplysninger eller MitID-oplysninger, fra offeret.

Offeret kan fx blive lokket til at udlevere sine personlige oplysninger på baggrund af en dækhistorie eller blive bedt om at klikke på et link, som fører til en falsk loginside, hvor offeret kan indtaste sine loginoplysninger.

Phishing kan både foregå via mail, sms eller telefonopkald.

Hvis offeret falder for svindelnummeret, kan det få konsekvenser i form af økonomiske tab, identitetstyveri eller tab af data.