Datahøst

Danske børne-apps deler færre data end udenlandske

Digitaliseringsstyrelsen har ført tilsyn med nogle af de mest populære danske apps til børn. Det er undersøgt, om de informerer korrekt om deres indsamling af brugerdata.

Dreng bruger iPad. Digitaliseringsstyrelsen fører bl.a. tilsyn med danske apps.

12 ud af 16 apps med børn som målgruppe overholder loven og informerer brugere om, hvilke data der bliver indsamlet om dem.

Det er en langt større andel end udenlandske apps, som Digitaliseringsstyrelsen tidligere har gennemført en analyse af.

De 16 apps er udvalgt på baggrund af antal downloads blandt apps med børn som målgruppe. De resterende 4 ud af 16 apps overholdt ikke lovgivningen, fordi de ikke havde indhentet samtykke til at indsamle data om brugerne via sporingsteknologier.

En sporingsteknologi som eksempelvis en cookie eller en pixel, er en lille fil eller kode, der gør det muligt at gemme eller hente data på eksempelvis din computer, telefon eller tablet.

De 4 apps har i forbindelse med tilsynet fulgt Digitaliseringsstyrelsens vejledning og overholder nu reglerne på området.

Sender færre data end udenlandske apps,

Mens der blandt danske apps således var 4 ud af 16, der anvendt sporingsteknologier uden samtykke, så har en analyse fra Digitaliseringsstyrelsen vist, at der blandt 24 udenlandske spil-apps målrettet børn var 24, der indsamlede data uden samtykke.

Analysen, Hvad koster et gratis mobilspil, undersøgte 24 udenlandske apps brug af sporingsteknologier og kunne konkludere, at samtlige apps sendte data videre til techgiganter som Meta, Google og TikTok, uden at bede om samtykke.

Analysen undersøgte ikke, hvad formålet med det data, der blev delt med tredjeparter, var – altså om det f.eks. var teknisk nødvendigt eller til marketing.

Digitaliseringsstyrelsen arbejder på endnu en analyse, som fokuserer på, omfanget af dataindsamling fra tredjepartstjenester, når børn bruger betalte læringsapps.