Digital id-app

Startskud givet til ny digital identitetstegnebog

Arbejdet er i gang med at lave en digital identitetstegnebog. Den første version lanceres i starten af 2026. It-virksomheden Nine er valgt som leverandør. Der nedsættes et Advisory Board med uvildige eksperter, der skal rådgive projektet.

HUSK alt-tekst på billedet. Vi bruger ikke "" "". Efterlad det tomt, hvis det er dekorativt.
Eksempel på aldersbevis i den kommende identitetstegnebog. Dette er ikke den endelige version.

Digitaliseringsstyrelsen igangsætter nu udviklingen af en såkaldt digital identitetstegnebog. Den bliver en app til alle borgere. Den vil indeholde forskellige digitale beviser og skabe nye muligheder for både borgere og virksomheder. 

Den første version vil indeholde et legitimationsbevis og et aldersbevis. Den kan benyttes i forskellige sammenhænge – både online og fysisk. På den måde kan borgerne bevise deres alder eller identitet. Det at kunne bekræfte sin alder er blandt andet relevant inden for både fysisk og online detailhandel, når man skal købe aldersbegrænsede varer som alkohol eller tobak.

It-konsulenthuset Nine er blevet tildelt en kontrakt som udviklingsleverandør for projektet. Nine har erfaringer med offentlige it-projekter og skal bidrage til udviklingen af de centrale it-komponenter. De skal muliggøre en vellykket implementering af den digitale identitetstegnebog. Kontrakten har en værdi på 29 mio. kr.

Appen er planlagt til at blive lanceret ved udgangen af 1. kvartal 2026.

Læs mere om den ny app

Advisory Board

Digitaliseringsstyrelsen nedsætter et Advisory Board. Det skal rådgive projektet og være med til at sikre, at appen udtænkes med fokus på beskyttelse af borgernes privatliv, sikkerhed, tilgængelighed og brugervenlighed, samtidig med at den i praksis understøtter aldersverificering i detailhandelen, både online og i de fysiske butikker, og for både små og store virksomheder.

–  Digitaliseringsstyrelsen har gode erfaringer med at inddrage et Advisory Board af uvildige eksperter. Det skete også med Coronapasset. Advisory Boardet skal være med til at sikre, at hensyn som brugervenlighed, sikkerhed, tilgængelighed og privatlivsbeskyttelse tænkes med fra start. Vi ser vi frem til at få input fra medlemmerne, som sidder med rigtig meget viden, der er relevant for projektet, udtaler vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Adam Lebech

Medlemmer i Advisory Board

Følgende personer er udpeget:

  • Carsten Schürmann– Professor ITU, indstillet af Danske Universiteter
  • Morten Damgaard - Senior Group Director Salling Group, indstillet af Dansk Erhverv
  • Helle Dahlgren Skov – Country Manager Denmark Q8, indstillet af Dansk Industri
  • Gert Læssøe Mikkelsen – Head of Security Lab Alexandra Instituttet, indstillet af cybersikkerhedsrådet
  • Camilla Gregersen – Medlem af Dataetisk Råd, indstillet af Dataetisk Råd
  • Thorkild Olesen – Formand Danske Handicaporganisationer, indstillet af Danske Handicaporganisationer