Baggrund for dataforordningen

Hvorfor er der brug for nye regler om adgang til data og skift mellem databehandlingstjenester?

Deling af data

Forbundne produkter findes overalt i samfundet, særligt inden for erhvervslivet. Alle forbundne produkter, f.eks. produkter med sensorer, smarte køleskabe og landbrugsmaskiner, genererer data. Denne data bliver sjældent brugt; faktisk bliver op mod 80 procent af industrielle data ikke udnyttet ifølge Europa-Kommissionen.

Læs Europa-Kommisionens pressemeddelelse om dataforordningen  

Dertil spiller opbevaring af data en kontinuerligt større rolle i samfundet, hvor få, store databehandlingstjenester (herunder cloud– og edgetjenester), sidder på størstedelen af markedet. Det er besværligt og dyrt for brugere at flytte deres data fra én tjeneste til en anden.


Dataforordningen åbner for et enormt potentiale ved at præcisere adgang til og anvendelsen af data. En øget tilgængelighed til og øget anvendelighed af data fremmer datadreven innovation, hvilket vil styrke EU’s og Danmarks dataøkonomi.

Hvad er et forbundet produkt?

Et forbundet produkt samler data om om sit brug og/eller sine omgivelser. Produktet kan dele disse data via elektroniske tjenester eller fysiske forbindelser. Eksempler på forbundne produkter er landbrugsmaskiner, smarte køleskabe, biler, eller et vindue med sensor. 

Adgang til data

En undersøgelse fra Europa-Kommissionen om datadeling mellem virksomheder har vist, at 73 procent af de undersøgte små og mellemstore virksomheder havde problemer med at få data fra andre virksomheder. Dette skyldtes særligt høje gebyrer, men også længden af processerne for udlevering af data, ugunstige kontrakter, tekniske hindringer og juridisk usikkerhed.

Læs Europa-Kommisionens undersøgelse om virksomheders datadeling

Dataforordningen forpligter producenter af forbundne produkter og indehavere af data generelt til at stille data til rådighed for brugere af deres produkter. En bruger kan være både virksomheder og almindelige borgere. Som brugerfår man med dataforordningen ret til sine egne data, samtidig med at man har ret til at stille data til rådighed for tredjeparter. En tredjepart kan fx være en virksomhed, som kan tilbyde brugere services baseret på analyse og optimering af deres data. Forordningen vil således lette delingen af data, skabe et ”eftermarked” for data, samt fremme datadreven innovation.

Dataforordningen sikrer dette ved at fastsætte regler for fair vilkår for datadeling og beskyttelse mod urimelige aftalevilkår. Dataforordningen indeholder også bestemmelser, der sikrer beskyttelse af producenter og dataindehaveres forretningshemmeligheder, når de deler data.

Skift mellem databehandlingstjenester

Dataforordningen skal også gøre det nemmere at skifte mellem databehandlingstjenester (herunder cloud- og edgetjenester). Derfor fastsætter forordningen minimumsforpligtelser for effektive skift mellem databehandlingstjenester, samt gradvis fjernelse af skiftegebyr og standarder for interoperabilitet.