Digitaliseringsstyrelsen varetager opgaven som DSA-tilsyn i Danmark. Få overblik over, hvad DSA-tilsynet kan gøre, hvis en virksomhed overtræder reglerne eller formodes at gøre det.
Alle EU-medlemslande skal udpege en eller flere kompetente myndigheder til at føre tilsyn med overholdelsen af DSA og til at håndhæve reglerne. En af de kompetente myndigheder udpeges som koordinator for digitale tjenester. Digitaliseringsstyrelsen er valgt som koordinator for digitale tjenester og udpeget som ene kompetent myndighed i Danmark. Koordinatoren for digitale tjenester har også ansvaret for koordinering både nationalt og internationalt, og for at bidrage til et effektivt og konsekvent tilsyn med DSA.
Digitaliseringsstyrelsen varetager opgaven som DSA-tilsyn i Danmark. Styrelsen udfører generelt sine opgaver under instruktion fra Digitaliseringsministeriet. Når styrelsen udfører sine opgaver og udøver sine beføjelser som kompetent myndighed og koordinator for digitale tjenester i henhold til DSA, skal det ske i fuld uafhængighed af politisk eller anden udefrakommende indblanding. Det betyder bl.a., at digitaliseringsministeren ikke kan pålægge styrelsen at prioritere bestemte tilsynsopgaver, at nå et bestemt resultat i en klagesag eller at udforme den årlige rapport om tilsynets arbejde på en bestemt måde.
Tilsynet har en række beføjelser, hvis det konstateres, at en digital formidlingstjeneste har overtrådt reglerne i DSA, eller hvis den formodes at have gjort det.
DSA-tilsynet udarbejder og offentliggør hvert år en rapport om tilsynets aktiviteter i henhold til DSA artikel 55. Rapporten skal bl.a. indeholde oplysninger om, hvor mange klager DSA-tilsynet har modtaget og en oversigt over opfølgningen herpå.
Herudover skal rapporten indeholde oplysninger om, hvor mange påbud DSA-tilsynet har modtaget i kopi fra andre danske myndigheder i henhold til DSA artikel 9 og 10 og oplysninger om, hvad påbuddene vedrører, og hvordan virksomhederne har fulgt op på påbuddene.
Det danske DSA-tilsyn fører tilsyn med, at digitale formidlingstjenester, der har hovedforretningssted i Danmark, overholder DSA. Digitaliseringsstyrelsen er udpeget som DSA-tilsyn i Danmark.
Du kan kontakte os, hvis du fx har spørgsmål om DSA eller om tilsynets arbejde.
Forordninger er bindende og indfører rettigheder og pligter på lige fod med dansk lovgivning. DSA har derfor direkte virkning i EU’s medlemslande.
Læs forordning om digitale tjenester (DSA)
En dansk lov supplerer DSA ved at udpege Digitaliseringsstyrelsen til at føre tilsyn med og håndhæve forordningen i Danmark.