På denne side kan du finde informationer om EU støtteprogrammet CEF-2 Digital, herunder hvilke infrastrukturtyper og teknologier, der gives støtte til, hvem der kan ansøge om støtte, og hvornår der forventes at blive gennemført ansøgningsrunder.
CEF-2 Digital har til formål at gøre EU mere digitalt, styrke EU's digitale infrastruktur samt stimulere unionens konkurrencedygtighed og digitale økosystem ved at give støtte til og katalysere offentlige og private investeringer i infrastruktur til digital konnektivitet i EU mellem 2021 og 2027.
22. oktober 2024
Fjerde ansøgningsrunde åbner
13. februar 2025
Fjerde ansøgningsrunde lukker
Maj 2025
Evaluering af projektansøgninger
Sommeren 2025
Forberedelse af tilskudsaftaler
Efteråret 2025
Underskrift på tilskudsaftaler
3. januar 2025
Indsendelse af projektbeskrivelse til DIGST for grænseoverskridende projekter
1. februar 2025
Indsendelse af projektbeskrivelse til DIGST for nationale projekter
5. februar 2025
Kontakt til DIGST for koordinering af underskrift af Security Guarantee, hvis projektet har partnere fra ikke-EU lande.
Programmets varighed
2021-2027
Hvem kan søge?
Du kan læse om hvem, der kan søge om støttemidlerne i EU forordningens kapitel 2, artikel 11. Du kan læse mere om forordningen her.
CEF-2 Digital er EU-Kommissionens flagskibsprogram for den digitale sektor. Målet med CEF-2 Digital er at styrke kapaciteten og modstandsdygtigheden i de digitale backbone-netværk i hele EU. I Danmark er Digitaliseringsstyrelsen (DIGST) ansvarlig for vejledning om CEF-2 Digital.
CEF-2 Digital yder støtte til projekter, der styrker digitaliseringen og moderniseringen af EU’s digitale infrastrukturer og sikrer, at EU forbliver en konkurrencedygtig og selvstændig aktør på det globale digitale marked.
EU-Kommissionen har afsat 865 mio. EUR til CEF-2 Digital i perioden 2024-2027. Hvis du ønsker at læse mere om rammerne for CEF-2 Digital, finder du forordningen for CEF-2 Digital her. DIGST har en vejledende rolle i forhold til CEF-2 Digital, og styrelsen hjælper potentielle ansøgere med i videst muligt omfang at afklare spørgsmål i relation til programmet. DIGST er ydermere også ansvarlige for at udarbejde et ”Letter of Support” til de enkelte ansøgninger – se mere om ansøgninger under ”Arbejdsprogram”.
Initiativet skal støtte etableringen og anvendelsen af 5G standalone-netværk (5G SA) til innovative use cases. Dele af ansøgningskravene og call-dokumenterne er beskrevet nedenfor.
Initiativet, formålet, ansøgningskriterier m.m. er uddybende beskrevet i call-dokumentet for 2024.
Ansøgningerne kan søge om finansiering til et af to typer af projekter:
Use cases for de to typer af projekter skal kunne opfylde disse respektive kriterier:
5G SA-infrastruktur kan også muliggøre use cases med automatiserede tog og drift af indre farvande med det formål at gøre disse transportinfrastrukturer mere sikre, effektive og bæredygtige.
Der gives støtte til udrulning af infrastrukturen.
Global Gateways Initiativet (2024 call) skal støtte den strategiske forbindelse mellem EU’s territorier gennem digitale globale gateway partnerskaber. Dette inkluderer særligt medlemslande, der har øer eller fjerne territorier i EU’s yderste periferi samt oversøiske lande og territorier.
Initiativet har til formål at sikre, at alle borgere og virksomheder i EU har adgang til god konnektivitet. Derudover gør søkabler den europæiske backbone infrastruktur mere robust og øger kommunikationssikkerheden mellem medlemslande og strategisk vigtige lande uden for EU, da data ikke skal sendes via tredjepartsnet.
Der gives støtte til gennemførelsen af forundersøgelser (herunder havbundsundersøgelser) og etableringen af backbonenet (herunder søkabler) på strækninger inden for medlemslande, mellem medlemslande og mellem EU og tredjelande.
Der gives ikke støtte til driften af infrastrukturen i løbet af levetiden eller ekstra komponenter såsom datacentre, hostingfaciliteter og andre tjenester.
CEF-2 Digital vil støtte udrulningen af backbonenet, der adresserer forbindelsesbehov, såsom:
CEF-2 Digital vil kun støtte implementeringen af nye og væsentlige forbedringer af eksisterende backbonenet, hvor markedet alene ikke vil investere.
Støtten kan opnås i tilfælde, hvor den eksisterende infrastruktur ikke kan understøtte efterspørgslen og behovet (ift. EU’s gigabitmålsætning) til en overkommelig pris, eller hvor der ikke er en tilstrækkelig redundans, der kan garantere en pålidelig og modstandsdygtig international forbindelse.
Der kan ikke opnås støtte til et søkabel, der ligger på en rute, der allerede betjenes af mindst to eksisterende eller allerede planlagte søkabler.
Støtten er målrettet lokale operatører, forsyningsselskaber, lokale myndigheder, investorer og leverandører.
Lande, der ikke er medlem af EU, må af sikkerhedsmæssige årsager ikke levere sikkerhedsfølsomt udstyr eller tjenester til brug for projektet.
Europæisk Kvantekommunikationsinfrastruktur - EuroQCI-initiativet
Initiativet skal bidrage til at sikre EU mod cyberangreb. Udviklingen af supercomputere og kvantecomputere kan måske i nær fremtid underminere krypterede systemer, der indeholder Unionens data og kritisk infrastruktur. EU må modsvare dette ved at udvikle nye og mere sikre krypteringssystemer.
I samarbejde med det Europæiske Rumagentur og medlemslandene arbejder Kommissionen nu på en sikker kvantekommunikationsinfrastruktur i hele EU (EuroQCI). Dette initiativ skal støtte EuroQCI i koblingen af nationale kvantekommunikationssystemer mellem medlemslande inkl. regioner i EU's yderste periferi.
Der gives støtte til projekter, der etablerer kvantekommunikationsinfrastruktur til kommunikation mellem medlemslande
Sikker håndtering af krypteringsnøgler mellem alle dele af et EuroQCI-system bør indtænkes.
Hvem kan søge
Der skal minimum være to ansøgere til at ansøge under dette initiativ.
Ansøgere og andre aktører med tilknytning til projektet skal af sikkerhedsmæssige årsager registrere sig via portalen participant register, inden ansøgningen sendes.
Dette initiativ er underlagt yderligere sikkerhedskrav af sikkerhedsmæssige årsager. Dette betyder også, at det kun er ansøgere fra EU-medlemslande, der kan ansøge.
Titel: Fuldmægtig
Område: Kontor for tele
E-mail: lvel@digst.dk
Mobil: +45 51 16 24 36
Titel: Fuldmægtig
Område: Kontor for tele
E-mail: lkb@digst.dk
Mobil: +45 40 48 70 93
Titel: Fuldmægtig
Område: Kontor for tele
E-mail: linis@digst.dk
Mobil: +45 20 59 02 05
Fjerde ansøgningsrunde åbnede d. 22. oktober 2024. Fjerde runde støtter primært udrulningsprojekter (works), hvor de to første ansøgningsrunder fokuserede på forundersøgelser (studies).
Der er i alt afsat 323 mio. EUR fordelt på følgende initiativer i fjerde ansøgningsrunde: