Få tips til hvad du skal huske, hvis du samarbejder med andre. Det er vigtigt at få specificeret, hvordan du ønsker at brugerinddrage og brugerteste, uanset om du samarbejder med interne eller eksterne parter.
Mange leverandører vil kende definitionen af brugervenlighed fra ISO 9241-11, ligesom ISO 9241-210 kan være et udgangspunkt for at stille krav om en iterativ tilgang til processen.
Alle, der har specificeret krav, ved, at det kan være en svær opgave. Det er forskelligt fra projekt til projekt, hvordan og hvorvidt brugerinddragelse og brugertests kravspecificeres. Disse eksempler er ikke generiske og kan derfor ikke kopieres direkte ind i dit udbud. De er tænkt som inspiration til arbejdet.
Her er en liste over emner, som du kan bede en eventuel leverandør eller intern samarbejdspartner om at tage stilling til.
Definer, hvem der skal inddrages. Sørg for, at leverandøren bruger en repræsentativ gruppe af brugere, der svarer til din målgruppe. Det sikrer, at resultaterne er relevante og anvendelige.
Læs mere om, hvordan du definerer målgruppen
Det er fordelagtigt, at medarbejdere fra din organisation kan deltage i eller observere brugerinddragelsesaktiviteter, hvis muligt. Det giver en bedre forståelse af udfordringerne og sikrer, at der er en tæt forbindelse mellem testresultater og organisationens behov. Indsigterne kan ofte anvendes gennem hele projektet, så tiden er godt givet ud.
Brugerinddragelse skal planlægges på de rigtige tidspunkter i projektforløbet og er godt at have aftalt i projektplanen. Best practice er, at der udføres brugertests løbende gennem hele projektperioden. Hvis du fx skal udføre brugervenlighedstest skal det gerne ske før lancering af vigtige funktioner eller opdateringer. Det sikrer, at eventuelle problemer bliver opdaget og kan blive rettet i tide.
Lav en detaljeret plan med leverandøren, der beskriver, hvordan og hvornår tests vil blive udført, hvad der specifikt vil blive testet, og hvilke metoder der vil blive anvendt. En tydelig plan giver overblik og mulighed for at følge med i processen.
Nogle brancher arbejder med et princip om, at hvis muligt, skal kritiske fejl afhjælpes i designet af brugergrænsefladen. Det betyder, at vejledninger og forklarende tekster er sekundære løsningsrum.
Læs mere om at sætte mål for brugervenlighedstests
Sørg desuden for, at der er aftalt opfølgende tests efter implementering af ændringer. Det sikrer, at rettelser har den ønskede effekt, og at nye problemer ikke opstår.
Bed om løbende rapporter fra leverandøren, der beskriver resultaterne af hver test, hvilke forbedringer der bliver foreslået, og hvilke justeringer leverandøren anbefaler at implementere. Dette hjælper med at sikre, at projektet bevæger sig i den rigtige retning. Sørg for at få adgang til al data fra brugerinddragelse og tests.