Brug metoden til at få hurtige og umiddelbare reaktioner og input til idéer eller retninger før konkretisering af løsninger.
Du kan betragte en guerrillatest som et kort og åbent interview, som kan udføres på et sted eller i en situation, der er relevant for undersøgelsen. Du behøver ikke rekruttere deltagere, og du kan på kort tid få indblik i brugeres oplevelse af en bestemt service eller et produkt og samle feedback før videreudvikling. Vær opmærksom på at udvælge et godt sted for testen, hvor du møder målgruppen og fanger perspektiver, der er relevante for det videre arbejde.
Du kan variere guerrillatesten fra fx afprøvning af en idé på én bruger til fx en halv dags interaktion med brugere på biblioteket, en arbejdsplads eller i en park.
Beslut hvilke brugergrupper, du vil have input fra og udvælg derefter det sted eller den situation, hvor du kan møde målgruppen spontant. Er projektet relateret til arbejdslivet, er det muligvis relevant at stille sig foran arbejdspladser morgen og eftermiddag. I et projekt målrettet børnefamilier er det måske relevant at tage ud en lørdag formiddag.
Forbered, hvad du vil teste, og hvilket format du vil præsentere testen i. En guerrillatest kan gennemføres i alle dele af et projektforløb. Hvis der testes tidligt, kan de formulere to til fire åbne spørgsmål, der kan guide projektet videre. Hvis der testes senere i et projektforløb, kan du vise en prototype, der gør det muligt for brugeren at give konkret feedback på en idé eller løsning.
Placér dig et strategisk godt sted og på det rette tidspunkt, hvor målgruppen for undersøgelsen eller testen kommer forbi, og hvor de kan forholde sig til en service eller det produkt, du gerne vil tale om.
Gør dig og dit ærinde synligt. Det kan skabe stor værdi blot at tale med tre til fem personer, men det er ikke sikkert, det er de første personer, du møder, der vil tale med dig. Når du henvender dig til folk spontant, er det ekstra vigtigt at sige, hvor du kommer fra, og hvad omfanget af testen består i.
Fokusér på at indsamle inputs, mens du er ude ved fx at medbringe en notesbog eller en diktafon og eventuelt kamera til dokumentation. Vent med at analysere, til du er retur.
Skriv noter fra testen ud og brug eventuelt mønstergenkendelse som metode til at finde særligt interessante indsigter på tværs af materialet. Omfanget af analysen på bagkant af guerrillatesten afhænger af, hvor mange du har valgt at tale med, og hvor lange samtaler du har haft med den enkelte.
Hvilke temaer lagde folk vægt på i samtalen? Hvilke dele af en problemstilling eller løsning talte de mest om? Og hvad fortæller det om, hvordan projektet skal videreudvikle for at sikre optimale brugeroplevelser, når produktet eller servicen er færdig?
Her kan du downloade en redigerbar og printvenlig skabelon til metoden:
En tidlig guerrillatest kan bestå i 2-3 spørgsmål, du har formuleret. Tester du senere, kan du vise en prototype og få umiddelbar feedback. Stil skarpt på, hvad du er åbne for input til og forbered testen derefter.
Fortæl, hvor du kommer fra og understreg, at testen tager fx 5 minutter, så det bliver let for forbipasserende at sige ja til at tale med dig.
Det kan være en god idé at have lidt indpakket chokolade eller bolcher med, som du kan bruge til at tiltrække brugerne.
Her kan du downloade alle 14 metoder i metodebanken som printbar PDF:
Har du forslag til en ny metode, ideer og feedback til indholdet?
Område: Skriv til os på:
E-mail: brugeroplevelser@digst.dk