Brug metoden til at få dyb indsigt i, hvor og hvordan en løsning eller service indgår, og kan indgå, i brugerens (hverdags)kontekst.
Med deltagerobservation kan I få dyb indsigt i den situation eller aktivitet, der udspiller sig ved brugen af en løsning eller service. Der er ofte forskel på, hvad mennesker siger, de gør, og hvad de rent faktisk gør. Metoden er en god måde at få indblik i forskellen samt at få viden om de behov og præferencer, som brugere har, men ikke selv sætter ord på.
Fokuser fx på enten observation eller deltagelse, hvis en situation kalder på det. I nogle sammenhænge giver det bedst mening kun at observere andres adfærd og interaktioner. I andre sammenhænge giver fuld deltagelse adgang til indsigt gennem erfaring på egen krop.
Afklar den situation, I vil forstå, og udvælg tid og sted for deltagerobservationen. Hvem og hvor mange vil I observere? I hvilken grad vil I deltage? Hvor og hvornår kan I lære mest om brugeroplevelsen?
Tænk over, om det fx er vigtigt at tage billeder for at kunne vise andre, hvad I har set og lært? Eller er det oplagt at kombinere med fx printede spørgeskemaer eller kortere interviews?
Skriv en observationsguide med stikord til, hvad I særligt skal have øje for afhængig af jeres projekts formål. Jeres spørgsmål skal hjælpe jer til at brede blikket ud, når I tager metoden i brug. Brug skabelonen til metoden som inspiration.
Tænk over, hvor I placerer jer i forhold til, hvilket perspektiv I får på den handling, der udspiller sig. Det betyder noget for, hvad I får øje på. I kan fx overveje, hvilken side af en skranke I placerer jer ved, hvis I observerer i en borgerservice eller på et bibliotek.
Kan I få lov at følge en bruger eller en medarbejder rundt for at se ting fra deres perspektiv? Beslut en position, hav observationsguiden i baghovedet og afsæt et bestemt tidsrum til jeres deltagerobservation.
Sørg for at tage noter, billeder, lyd eller video, hvis situationen tillader det. Så er det lettere at genkalde sig situationen derhjemme. Vær åben for, hvad der sker, og vent med at analysere til senere.
Hvilke temaer viser sig? Hvad er særligt interessant? Hvad overrasker? Hvad har I ikke skrevet noget om? Jeres samlede dokumentation er et vigtigt fundament for at kunne bruge observationerne i en analyse, fx gennem mønstergenkendelse.
Del jeres observationer, og reflektér sammen. Hvis I er flere i en projektgruppe, kan I oplagt observere fra forskellige positioner og sammenligne jeres betragtninger bagefter. Var der fx særlige omstændigheder, der påvirkede handlingerne og interaktionerne? Sammen med andre kan I vurdere hvilke indsigter, I skal tage bestik af i et projekt, og hvad I eventuelt skal følge op på gennem kvalitative interviews eller guerrillatests med udvalgte brugergrupper.
Her kan du downloade en redigerbar og printvenlig skabelon til metoden:
Husk at bede "værten" ved det sted, du observerer, om tilladelse, fx hvis I besøger en borgerservice eller et venteværelse. Informér om jeres formål, og hvor længe I er der. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med underskrevet samtykke.
Skriv en observationsguide, der opstiller de områder, aktiviteter og interaktioner, I er interesserede i at forstå. Guiden skal ikke begrænse, hvad I ser, men hjælpe med at åbne for perspektiver, der ellers kunne gå ubemærket hen.
Tag observationsguide, notesbog, skriveredskab og kamera med. Husk at få samtykke til at tage billeder/optage video.
Her kan du downloade alle 14 metoder i metodebanken som printbar PDF:
Har du forslag til en ny metode, ideer eller feedback til indholdet?
Område: Skriv til os på:
E-mail: brugeroplevelser@digst.dk