Tilsyn med AI-forordningen

Digitaliseringsstyrelsen koordinerer tilsynet med EU-reglerne for kunstig intelligens.

Danmark og de øvrige EU-lande har sammen vedtaget regler for kunstig intelligens, der gælder i hele EU.

Reglerne om kunstig intelligens, eller AI-forordningen, som den også kaldes, er den første lov i verden, der regulerer brugen af kunstig intelligens. Forordningen har op til flere væsentlige formål, herunder at sigte mod at skabe klare rammer for dem, der udvikler, distribuerer og bruger kunstig intelligens. Derudover beskriver den, hvordan kunstig intelligens må og ikke må benyttes. Forordningen skal også hjælpe virksomheder og myndigheder med at bruge kunstig intelligens på en ansvarlig og bæredygtig måde og beskytte brugernes rettigheder og sikkerhed.

Digitaliseringsstyrelsen er nationalt koordinerende tilsynsmyndighed for AI-forordningen. 

Du kan her på siden læse mere om forordningen, og om status på arbejdet med implementering af forordningen. Siderne vil løbende blive opdateret i takt med, at der udarbejdes mere vejledning.

Reglerne i AI-forordningen

Forordningen indeholder særligt krav til udviklere og anvendere af AI-systemer, der anvendes inden for områder, man har vurderet er forbundet med en særlig høj risiko for borgerne.

Læs om reglerne i AI-forordningen

Tilsyn med AI-forordningen

Digitaliseringsstyrelsen er ansvarlig for at koordinere implementeringen af AI-forordningen i Danmark. I AI-forordningen lægges der dog op til et sektorbaseret tilsyn. 

Læs om tilsyn med AI-forordningen

EU’s rolle i implementering

EU har en stor rolle i implementering af forordningen bl.a. ift. at lave vejledning og sikre ensartet implementering og håndhævelse på tværs af medlemsstater

Læs om EU's rolle i implementeringen

Følgegruppen

Som led i arbejdet med implementeringen af AI-forordningen i Danmark er der oprettet en følgegruppe, der har til formål at give centrale interessenter mulighed for at følge med i og bidrage til implementeringen

Læs om følgegruppen

Kommissionens Q&A om AI-forordningen

Kommission har udgivet en faktaside, hvor der svares på de mest stillede spørgsmål om forordningen  

Læs om kommissionens Q&A om AI-forordningen

Standarder

De kommende standarder beskriver, hvordan dele af kravene i AI-forordningen kan opfyldes i praksis

Læs om standarder