Gode henvisninger til mobilstrålinger

Svar på spørgsmål om stråling og 5G.

5G er ved at blive implementeret i Danmark og i resten af Europa. Derfor er der i øjeblikket mange spørgsmål om stråling og 5G, men også om mobilstråling i almindelighed. Formålet med dette dokument er at samle relevante links, som kan besvare de mest almindelige spørgsmål om mobilstråling samt at give et overblik over, hvilke myndigheder der har ansvaret for områderne inden for stråling.

Dele af denne sides indhold samt yderligere information er også gengivet i en digital brochure, som der kan henvises til.

Find den digitale brochure her

1. Hvem har ansvar på strålingsområdet i Danmark?

Digitaliseringsstyrelsen (DIGST) tildeler frekvenstilladelser og fører løbende tilsyn med, at de grænseværdier, der gælder for stråling, overholdes, når frekvenserne bl.a. bruges til 3G, 4G og 5G. DIGST administrerer også lovgivningen for frekvenser og radioudstyr.

Teleselskaberne skal overholde grænseværdierne ved brug af frekvenserne til bl.a. 3G, 4G og 5G. Det er et krav, som følger af den lovgivning, som DIGST administrerer.

Det er Sundhedsstyrelsens ansvar at give sundhedsfaglig rådgivning. Sundhedsstyrelsen rådgiver DIGST om bl.a. radiobølger og strålebeskyttelse.

Arbejdstilsynets lovgivning sikrer arbejdstagere, der udsættes for stråling fra bl.a. mobilantenner. Sikkerhedsstyrelsen har ansvaret for markedsovervågning af radioudstyr, som markedsføres i Danmark.

Sundhedshensyn indgår ikke i behandling af sager efter byggelovgivningen, fx byggetilladelser. Se dokumentet om Planklagenævnets praksis f.s.v.a. sundhedshensyn i landzonesager.

2. Relevante links til spørgsmål omkring stråling

Hvor kan man få oplysninger om mobilantennerne, der hvor jeg bor eller arbejder?

Flere borgere interesserer sig for, hvor mobilantennerne er placeret i lokalområdet etc. Interesse for placering af mobilantenner kan være begrundet i en bekymring for stråling. Mastedatabasen viser både de eksisterende og planlagte antennepositioner.

Henvis til www.mastedatabasen.dk

Hvor kan man se de midlertidige tilladelser, som er givet til 5G?

I den indledende fase af 5G-udrulningen har flere af mobiloperatørerne fået udstedt midlertidige tilladelser. Disse er dermed ikke permanente antennepositioner og fremgår derfor ikke af mastedatabasen.

Henvis derfor til Frekvensregistret og vælg frekvenser mellem 3401 og 3799 MHz. Brug ”+” i resultatets venstre side for at få flere oplysninger.

Er strålingen fra 5G farlig?

Udrulningen af 5G har ført til bekymring blandt nogle borgere. Det er Sundhedsstyrelsen, der vurderer evt. sundhedsmæssige aspekter på området.

Sundhedsstyrelsen giver sundhedsfaglig information om 5G og mobilstråling på deres hjemmeside.

Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Her fremgår bl.a. følgende:

”Helt overordnet er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke er grund til at være bekymret for, at der skulle være en sundhedsrisiko forbundet med 5G. Målinger viser, at den samlede stråling fra mobiltelefoner, wifi og andet apparatur, som i dag udsender ikke-ioniserende stråling, er svag og ligger langt under grænseværdierne for, hvad der er sundhedsskadeligt. Baseret på den tilgængelige viden har vi ingen grund til at tro, at 5G vil ændre på det.”

Hvad er fakta om 5G?

Mange borgere søger naturligt efter ny information om den nye 5G teknologi på internettet og igennem sociale medier. På internettet eksisterer der dog meget misinformation angående 5G. På DIGST’s hjemmeside kan man finde fakta om 5G.  

Henvis til siden Fakta om 5G og mobilstråling

Er der foretaget målinger af mobilstråling i Danmark?

Mobiloperatørerne har i 2019 gennem et uafhængigt konsulentfirma fået foretaget målinger af strålingen på 3G og 4G, som viser, at grænseværdierne på de målte positioner er overholdt. Der vil løbende blive foretaget målinger i takt med, at 5G rulles ud. Henvis til Teleindustrien, som har fået foretaget uvildige 5G-målinger siden 2019:

Klik her for at se de uvildige målinger fra Teleindustrien

Hvornår bliver 5G for alvor rullet ud i Danmark? Kan man sætte en dato?

Nogle teleselskaber er begyndt at sætte 5G-net i drift, og det forventes, at udrulning af 5G vil tage til de næste år. Der blev i 2021 holdt en auktion over frekvenser, som blandt andet bruges til 5G.

Udbygningen af mobilnettet i Danmark kan følges på mastedatabasen og frekvensregistret.

Henvis siden Auktioner og udbud for frekvenser og vælg ”Auktion i 2021”.

Andre spørgsmål, som ikke findes besvaret ovenfor:

Denne oversigt kan ikke give svar på alle spørgsmål om mobilstråling og 5G. Du er velkommen til at henvise til DIGST, når spørgsmålet falder uden for svarene, der er angivet her.