Mulighed for radiotekniske udtalelser fra Digitaliseringsstyrelsen i forbindelse med etablering af nye maste- og antennepositioner.
Digitaliseringsstyrelsen kan afgive radiotekniske udtalelser, når kommuner har behov for en uvildig telefaglig udtalelse om en ny maste- eller antennepositions radiotekniske dækningsegenskaber. Styrelsen tager gerne henvendelser fra kommunerne, da vi gerne rådgiver bredt om de spørgsmål, som kommunerne har på området. Vi kan ikke vejlede om andre ministeriers lovgivning.
Radiotekniske udtalelser kan kun gives på baggrund af dækningskort udarbejdet af den, der ansøger om etablering af en ny maste- eller antenneposition. Kommunen skal selv indhente dækningskort fra ansøger for alle de scenarier, der ønskes undersøgt. Det kan være forskellige placeringer af en mast, men også forskellige højder af en mast samme sted. Styrelsens radiotekniske udtalelse er alene en forklaring til, hvad de udarbejdede dækningskort viser, samt hvorvidt de pågældende dækningskort virker realistiske. Styrelsen har generelt ikke mulighed for at foretage beregninger på baggrund af ansøgernes dækningskort, da styrelsen ikke har indsigt i ansøgernes netplanlægningsværktøjer og de parametre, der indgår i ansøgerens netplanlægning.
Når en netværksoperatør ansøger om bygge- eller landzonetilladelse til at etablere en ny mast, kan kommuner i nogle tilfælde være interesseret i at få oplysninger om dækningsområdet for en given ny masteposition eller om, hvorvidt der også kan skabes tilsvarende mobildækning ved at sætte antenner op på en eksisterende mast eller høj bygning i området. Såfremt en mastesag i landzone indklages til Planklagenævnet, og alternative placeringer ikke har været undersøgt, kan Planklagenævnet efter omstændighederne hjemvise sagen til kommunen på den baggrund. Indhentning af dækningskort for alternative placeringer og/eller højde, suppleret med en radioteknisk udtalelse fra styrelsen, vil kunne hjælpe med at undersøge den radiotekniske egnethed af alternative placeringer og/eller højder.
Til brug for styrelsens udtalelse om det givne dækningsområde, som en ny mast vil skabe, skal kommunen indsende dækningskort til styrelsen for hver af de positioner (eller fx mastehøjder), som styrelsen skal udtale sig om. Dækningskortene kan kommunen efterspørge hos netværksoperatøren. Det bemærkes, at udarbejdelse af dækningskort evt. kan være ressourcekrævende for netværksoperatøren. Styrelsen forholder sig ikke til mulige positioner, der ikke er udarbejdet dækningskort for. Der kan indhentes flere radiotekniske udtalelser for den samme ansøgning fra kommunen, efterhånden som forslag til, hvor masten kan placeres, prøves af.
Styrelsen kan ikke ud fra et dækningskort bedømme, om en bestemt placering af en mast med en bestemt højde vil være tilstrækkelig til at opfylde et dækningskrav. Hvis det er relevant for kommunens sagsbehandling, hvilke af en række alternative placeringer, der opfylder et dækningskrav, så skal kommunen bede ansøger tage stilling til, om hver alternativ placering opfylder dækningskravet. Selv om en alternativ placering opfylder et dækningskrav, kan andre alternative placeringer dog fx skabe bedre dækning i områder omkring dækningskravsområdet, være mere omkostningseffektive, eller passe bedre ind i ansøgerens samlede net.
Udtalelsen indhentes ved, at kommunen sender deres spørgsmål og fornødent materiale (herunder dækningskort) til tele@kds.dk. Styrelsen har, når alt materiale er modtaget, én måned til at afgive udtalelsen. Udtalelsen er gebyrfri, og det er kun kommuner, der kan indhente radiotekniske udtalelser hos styrelsen.
Udtalelsen forpligter ikke en kommune til at give tilladelse til en mast, der findes radioteknisk egnet til at skabe bedre dækning. I det tilfælde, at styrelsen udtaler, at en given placering ikke er ”radioteknisk mulig”, kan kommunen dog ikke udstede påbud efter mastelovens § 3 eller § 11 om, at ejeren af en eksisterende mast eller konstruktion på den pågældende position skal give ansøgeren adgang til at opsætte antenner på masten/konstruktionen.
Styrelsens udtalelse vedrører udelukkende en antennepositions radiotekniske dækningsegenskaber og vil ikke forholde sig til andre af de hensyn, der vil indgå i en kommunes vurdering af, hvorvidt der skal gives tilladelse til en mast. Øvrige emner skal afklares ad anden vej. Er der fx behov for at få afklaret byggetekniske forhold, kan kommuner indhente byggetekniske udtalelser hos byggesagkyndige – dette er fx relevant, hvor bæreevnen af en skorsten skal undersøges.
I forbindelse med mastesager forekommer der også spørgsmål vedr. sundhedseffekterne af mobilstråling. Information om dette emne kan bl.a. tilgås på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Det bemærkes, at sådanne hensyn ikke kan indgå i den kommunale behandling af byggesager.
Se Planklagenævnets hensyn i mastesager i landzone her
Se styrelsens egen side med spørgsmål og svar om stråling
Relevante bestemmelser kan ses i masteloven, særligt § 18 set i forhold til § 3 og § 11. Find relevant lovgivning for masteområdet her.