Vejledning for radioamatører til tilladelser, prøven for radioamatører mv.
Radioamatører kan anvende visse frekvenser til radioamatørformål uden frekvenstilladelse.
For at kunne anvende frekvenserne skal du som radioamatør have bestået en prøve og have udstedt et certifikat. Du skal desuden have udstedt et kaldesignal, som du skal benytte, når du sender på frekvenserne.
Experimenterende Danske Radioamatører (EDR) afholder amatørradioprøver i deres lokalafdelinger.
Der afholdes amatørradioprøve
Du tilmelder dig en amatørradioprøve via indberetningsløsningen (følg link i højre side).
Tilmelding skal ske senest 14 dage inden prøven.
Hidtil er radioamatører, som ikke overfor styrelsen har dokumenteret, at de har navne- og adressebeskyttelse i CPR-registret, blevet vist på Frekvensregistret med kaldesignal, kategori, navn, adresse, postnummer, by og stationsadresse.
Styrelsen ændrede pr. 18. juni 2018 praksis på området, sådan at der fremover i forbindelse med ansøgning om nyt kaldesignal skal gives samtykke til, at disse oplysninger bliver vist på Frekvensregistret (se link i bunden af siden). Gives der ikke samtykke, vil kaldesignal ikke fremgå af registeret. Det er altså ikke længere nødvendigt, at dokumentere navne- og adressebeskyttelse i CPR-registret.
Indehavere af kaldesignaler der er oprettet før 18. juni 2018, og som ikke overfor styrelsen har dokumenteret navne- og adressebeskyttelse i CPR-registret, vil blive vist som hidtil. Ønsker indehavere af et kaldesignal ikke længere at blive vist på Frekvensregistret med navn, adresse postnummer, by og stationsadresse, kan det fravælges ved at logge på styrelsens indberetningsløsning og fravælge offentliggørelse.
Samtykket - og dermed til- og fravalg af offentliggørelse - kan ændres så ofte man ønsker ved at logge på styrelsens indberetningsløsning og redigere sine brugerdata.
Hidtil har det været praksis, at styrelsen udsteder et nyt kort vedrørende certifikat og kaldesignal uden at opkræve gebyr, når radioamatører oplyser ny adresse og/eller nyt navn til styrelsen.
Styrelsen ændrede praksis fra 1. oktober 2018. Herefter opkræver styrelsen gebyr for en genpart af certifikatet, også selvom kortet udstedes på baggrund af ny adresse og/eller nyt navn. Ønsker indehaveren ikke et nyt kort, når der oplyses ny adresse og nyt navn til styrelsen, kan kortet fravælges, og der vil dermed ikke blive opkrævet et gebyr. Gebyret er indtil 31. marts 2023 207 kr. og vil fra og med 1. april 2023 være 256 kr.