Alarm 112

Vidste du, at du skal kunne ringe gratis til 112? Læs om dine rettigheder og lær mere om alarm 112.

Vidste du, at du kan ringe 112 fra alle telefoner i Danmark og at det altid er gratis?

  • Hvis du kan ringe til andre personer i Danmark, skal du kunne ringe gratis til 112.
  • Du kan ringe 112, selvom din mobiltelefon ikke har et SIM-kort. Du kan altså godt ringe 112 fra den gamle telefon, du har liggende i skuffen, selvom du ikke har et aktivt abonnement.
  • Du kan også ringe 112, selvom der ikke er penge på din taletidskonto eller din telefon er lukket af andre årsager.

Hvor ringer du fra?

Uanset hvilket net du ringer fra eller hvilken tjeneste du bruger, får alarmmyndighederne automatisk oplysninger om, hvor alarmopkaldet geografisk foretages fra.

Alarmmyndighederne får dog kun oplysninger om stedbestemmelse i tilfælde, hvor det er teknisk muligt. Hvis det ikke er teknisk muligt at stedbestemme alarmopkaldet, skal teleselskabet stille andre relevante oplysninger om særlige anvendelser af tjenesten og nettet m.m. til rådighed for alarmmyndighederne. Teleselskabet skal desuden informere brugeren om, at der ikke kan foretages stedbestemmelse ved alarmopkald.

Vidste du, at alarmoperatøren kan se, hvor du ringer fra også selvom du har hemmeligt nummer?

  • Alarmoperatøren får automatisk oplysninger om, hvor dit opkald kommer fra, så snart du kommer igennem til centralen.
  • For mobiltelefoner kan alarmoperatøren - ud over dine adresseoplysninger - se hvilken mobilmast opkaldet stammer fra. Operatøren har altså et overordnet billede af, hvilket område du ringer fra.
  • Hvis du har en mobiltelefon med Android-styresystem, har Google tilføjet en funktion, som sender lokaliseringsdata fra din mobiltelefon, når du foretager 112-opkald. Disse data er meget præcise og kan via mobiltelefonens GPS hjælpe myndighederne med lettere lokalisere de mennesker, der ringer og har brug for hjælp. Google kalder funktionen Emergency Location Service (ELS). Funktionen er automatisk slået til på mobiltelefoner med Android-styresystem. Funktionen kan slås fra, men styrelsen anbefaler, at den er slået til.
  • Apple har lanceret en funktion svarende til Googles ELS. Apple kalder deres funktion Advanced Mobile Location (AML). Alarmmyndighederne modtager derfor også GPS-data fra iPhones ved 112-opkald.

Vidste du, at der er tre alarmcentraler i Danmark?

  • Politiet ejer og betjener to alarmcentraler i henholdsvis Aarhus og Slagelse.
  • Den sidste alarmcentral ligger i Storkøbenhavn og ejes af Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune samt Region Hovedstaden og betjenes af Hovedstadens Beredskab.
  • Det kræver en særlig uddannelse at betjene politiets alarmcentraler. De betjente, der besvarer opkald på politiets alarmcentraler, har gennemgået en særlig uddannelse for at sikre, at du får præcis den hjælp, som du har brug for.

Vidste du, at du kan bruge 112-nummeret til alarmkald i alle EU-lande?

  • Hver anden dansker ved, at man kan ringe 112 overalt i EU.
  • Der er visse EU-lande, som kræver, at telefonen har et SIM-kort for, at du kan ringe 112 - det gælder Belgien, Bulgarien, Frankrig, Kroatien, Rumænien, Slovenien og Tyskland. Læs mere om 112 i de forskellige europæiske lande.
  • For at fremme kendskabet til det fælles alarmnummer 112 har Europa-Kommissionen udnævnt den 11. februar (11.2) til europæisk 112-dag.