Netneutralitet

I EU er der fastsat regler om netneutralitet, der skal sikre, at forbrugerne har adgang til et frit og åbent internet. Styrelsen fører tilsyn med, at internetudbyderne overholder EU-reglerne om netneutralitet.

Ved netneutralitet forstås, at internetudbydere ikke må begrænse den frie adgang til at sende og modtage data. Det betyder, at data skal kunne bevæge sig frit på det åbne internet, uden at internetudbyderne prioriterer trafikken. 

EU-reglerne betyder bl.a., at: 

  • Internetudbyderne skal behandle al trafik lige.
  • Forbrugerne har ret til frit at få adgang til indhold på nettet og til at bruge de tjenester og det udstyr, de ønsker.
  • Det er muligt for internetudbyderne at styre trafikken i deres net for at forbedre kvaliteten af de tjenester, der leveres. Denne trafikstyring må dog kun ske på baggrund af tekniske hensyn til tjenestekvaliteten og ikke af kommercielle hensyn.
  • Det kan være lovligt for internetudbyderne at spærre for hjemmesider, der konkret udgør en trussel for integriteten og sikkerheden i nettet. Det skal i overensstemmelse med netneutralitetsforordningen, herunder skal det være enkelt at ophæve blokeringen, og slutbrugeren skal være velorienteret om muligheden.
  • Internetudbyderne skal efterkomme domstolsafgørelser om at blokere for ulovligt indhold på nettet, f.eks. piratkopier.

Sammenslutningen af Europæiske Tilsynsmyndigheder inden for Elektronisk Kommunikation (BEREC) har udarbejdet et sæt retningslinjer for, hvorledes reglerne om netneutralitet skal anvendes i praksis. Retningslinjerne er senest revideret i 2022.

Ifølge bekendtgørelse nr. 488 af 29. april 2019 om adgang til det åbne internet, detailtakster for reguleret EU-intern kommunikation og international roaming fører styrelsen tilsyn med udbydere af offentlige elektroniske kommunikationsnet eller -tjenesters overholdelse af netneutralitetsforordningen.

Læs mere nedenfor, hvor der også er links til EU's forordning, BEREC’s retningslinjer og bekendtgørelsen.