Få hjælp til at huske alle de vigtige skridt under brugervenlighedstesten.
En drejebog er din guide til at huske det hele under brugervenlighedstesten – og en hjælp til at sørge for, at du senere kan sammenligne resultater på tværs, fordi du får stillet alle brugere de samme spørgsmål på den samme måde.
Andre ord for begrebet 'drejebog' er fx interviewguide og spørgeguide.
Her kommer tre gode råd til at bruge drejebogen i praksis.
Drejebogen indeholder typisk tjeklister med materiale, du skal have klar til hver test, samt et manuskript til, hvad du skal huske at sige under introduktionen, testopgaver, interviewspørgsmål (mere eller mindre struktureret) og så videre. Strukturen for drejebogen er beskrevet her:
Indled altid med en introduktion, hvor du gennemgår testens formål og får underskrevet en samtykkeerklæring. Find vejledning til samtykkeerklæring under testopstilling.
I introduktionen stiller du også deltageren et par relevante baggrundsspørgsmål. Det er vigtigt at fortælle brugerne, at de ikke kan gøre noget forkert. Det er it-løsningen, der bliver testet og evalueret.
Præsenter nu testopgaverne for brugerne. For hver testopgave er der fire faser. De fire faser gentages for hver testopgave, hvad enten de er simulerede eller vidensdrevne. Opgavetyperne kan du læse mere om under testopgaver.
OBS: Vidensdrevne opgaver bør altid placeres til sidst i testen, så de ikke påvirker resultaterne af de øvrige opgaver. Brugeren vil også ofte have brug for at have set jeres prototype, inden han eller hun kan svare på disse opgaver.
Når opgaverne er færdige, kan du spørge til deltagerens overordnede oplevelse af it-løsningens brugervenlighed ved hjælp af skalaer.
Sørg for at spørge, om brugeren har nogle sidste ting at tilføje, inden testen afrundes.
Anvend eventuelt skabelonen, som findes øverst på siden.
Her kan du downloade samtlige skabeloner, vejledninger og værktøjer til at udføre brugervenlighedstest som en zip-fil:
Har du feedback til indholdet eller idéer til brugervenlighedstestværktøjer?
Skriv til os på: