EU's Green Public Procurement-kriterier for datacentre, serverrum og cloudservices blev offentliggjort af EU-kommissionen i 2020 i form af et kriteriedokument. Dokumentet er tænkt som et indkøbsværktøj, der skal guide offentlige myndigheder i den konkrete kravudvælgelse og -formulering. Kriteriedokumentet er opdelt således, at offentlige indkøbere, baseret på deres indkøbssituation og ambitionsniveau, præsenteres for konkrete grønne kravformuleringer, som kan sættes direkte ind i et givent udbuds- og kontraktmateriale.
GPP-kriteriernes scope: Typer af indkøb
Baseret på en efterfølgende omstrukturering af det oprindelige EU-materiale er GPP-kriterierne opdelt i to overordnede produkt- og ydelseskategorier hhv.:
Datacentre og serverrum, som omhandler produkter og ydelser med relation til anlæg, udvidelse, konsolidering og drift af datacentre og serverrum. Herunder også co-location, virtualiseringstjenester og it-udstyr til serverrummet/datacentret, inklusiv bortskaffelse af dette.
Cloud, hosting og it-systemer, som omhandler ydelser med relation til cloud- og hostingtjenester (herunder PaaS, IaaS og SaaS) samt it-systemer. Ydelserne er kendetegnet ved, at der er tale om en service og ikke et produkt, og at de er hostet eksternt.
Klima- og miljøeffekt
Kriterierne bygger på en omfattende analyse af datacentres væsentligste miljø- og klimapåvirkninger i livscyklussen og der stilles således krav til blandt andet anvendelse af vedvarende energi, genbrug af overskudsvarme, energieffektivitet, kølemidler, kontrol af farlige stoffer samt genbrug og genanvendelse af brugt it-udstyr.