Hvad sker der, når du har indsendt en klage over en formidlingstjeneste? Læs om processen for behandling af klager og prioriteringen af hvilke klager, der fører til sager.
Når du sender en klage til DSA-tilsynet, vil du få:
DSA-tilsynet registrerer alle klager. På den måde kan tilsynet holde øje med, om der over tid modtages flere klager over den samme digitale formidlingstjeneste om den samme påståede overtrædelse. Hvis det er tilfældet, kan det tyde på, at tjenesten systematisk overtræder reglerne i DSA. Tilsynet kan derfor på et senere tidspunkt vælge at indlede en sag på baggrund af klager, som tilsynet i første omgang har valgt ikke at prioritere.
Hvis DSA-tilsynet beslutter at indlede en sag på baggrund af din klage, kan tilsynet kontakte dig for at få flere oplysninger. Tilsynet vil samtidig ofte tage kontakt til tjenesten med henblik på at indhente yderligere oplysninger og gennemføre en partshøring, inden tilsynet træffer en afgørelse i sagen.
DSA-tilsynets behandling af din klage kan føre til, at:
Som udgangspunkt er der ikke adgang til offentlig aktindsigt i sager og undersøgelser efter DSA. Det følger af § 12, stk. 1, i lov om håndhævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et indre marked for digitale tjenester. Det skyldes, at sager og undersøgelser efter DSA som udgangspunkt vil dreje sig om indretning af udbyderes formidlingstjenester, herunder tjenestens forretningsmodel, brug af algoritmer m.v.
Det følger af lovens § 13, at den, der er part i en sag, der vedrører en overtrædelse af reglerne i DSA, vil have mulighed for at få aktindsigt i oplysninger om sagens faktiske omstændigheder, der er af væsentlig betydning for sagens afgørelse.
Det danske DSA-tilsyn fører tilsyn med, at digitale formidlingstjenester, der har hovedforretningssted i Danmark, overholder DSA. Digitaliseringsstyrelsen er udpeget som DSA-tilsyn i Danmark.
Du kan kontakte os, hvis du fx har spørgsmål om DSA eller om tilsynets arbejde.
Forordninger er bindende og indfører rettigheder og pligter på lige fod med dansk lovgivning. DSA har derfor direkte virkning i EU’s medlemslande.
Læs forordning om digitale tjenester (DSA)
En dansk lov supplerer DSA ved at udpege Digitaliseringsstyrelsen til at føre tilsyn med og håndhæve forordningen i Danmark.