Samarbejde i EU med koordinatorer for digitale tjenester
Som koordinator for digitale tjenester i Danmark samarbejder Digitaliseringsstyrelsen med koordinatorer i de andre EU-medlemslande og med Europa-Kommissionen.
Som DSA-tilsyn og koordinator for digitale tjenester fører Digitaliseringsstyrelsen tilsyn med, at danske formidlingstjenester lever op til deres forpligtelser efter DSA. En formidlingstjeneste, der er etableret i et andet EU-medlemsland, er underlagt tilsynet i det pågældende land. Man kan dog godt sende en klage til DSA-tilsynet i Danmark, selvom klagen vedrører en udenlandsk formidlingstjeneste, fx en onlineplatform. Tilsynet vil i sådanne tilfælde videresende klagen til den koordinator for digitale tjenester, som fører tilsyn med den pågældende formidlingstjeneste.
Underretning og bistand til andre EU-medlemslande
Når DSA-tilsynet indleder en sag mod en dansk formidlingstjeneste for overtrædelse af DSA, skal tilsynet underrette de andre landes koordinatorer for digitale tjenester. Det sker via et digitalt informationsudvekslingssystem, som Europa-Kommissionen har pligt til at oprette og vedligeholde.
DSA-tilsynet har pligt til at yde bistand til koordinatorer for digitale tjenester i andre EU-medlemslande. Det kan fx være, at en koordinator anmoder det danske DSA-tilsyn om at udlevere oplysninger om en dansk formidlingstjeneste, som tilsynet er i besiddelse af. Det kan også være, at en koordinator anmoder DSA-tilsynet om at påbyde en dansk formidlingstjeneste at udlevere bestemte oplysninger, som skal indgå i en sag, som koordinatoren har indledt mod en formidlingstjeneste i det pågældende land. Det kan fx være tilfældet, hvor koordinatoren har indledt en sag mod en onlineplatform, og hvor platformen har en dattervirksomhed i Danmark, som kan ligge inde med relevante oplysninger.
Det Europæiske Råd for Digitale Tjenester
Der bliver nedsat en uafhængig rådgivende gruppe af koordinatorer for digitale tjenester kaldet Det Europæiske Råd for Digitale Tjenester. Rådet vil have til opgave at rådgive koordinatorerne og Europa-Kommissionen. Arbejdet i rådet skal blandt andet sikre, at DSA anvendes konsekvent og sikre et effektivt samarbejde mellem koordinatorerne og Europa-Kommissionen.
Det Europæiske Råd for Digitale Tjenester skal bl.a. støtte koordineringen af fælles undersøgelser, afgive udtalelser, fremsætte henstillinger og yde rådgivning til koordinatorerne for digitale tjenester og rådgive Europa-Kommissionen om de foranstaltninger, der er omhandlet i artikel 66 og støtte og fremme udviklingen og gennemførelsen af europæiske standarder, retningslinjer, rapporter, skabeloner og adfærdskodekser i samarbejde med interessenter.
Europa-Kommissionen udpeger meget store onlineplatforme og onlinesøgemaskiner
Onlineplatforme og onlinesøgemaskiner, der har et gennemsnitligt månedligt antal aktive brugere i EU på 45 mio. eller derover, udpeges af Europa-Kommissionen som ”meget store onlineplatforme” og ”meget store onlinesøgemaskiner”.
Der gælder særlige regler om styring af systemiske risici for de meget store onlineplatforme og onlinesøgemaskiner. Europa-Kommissionen har enekompetence til at føre tilsyn med, at tjenesterne lever op til disse særlige forpligtelser. Hvis Europa-Kommissionen vælger ikke at indlede en tilsynssag mod en meget stor onlineplatform eller en meget stor onlinesøgemaskine, kan koordinatoren for digitale tjenester i dét EU-medlemsland, hvor tjenesten er etableret, indlede en sag.
Hvis Europa-Kommissionen indleder en undersøgelse mod en meget stor onlineplatform eller en meget stor onlinesøgemaskine, underretter Europa-Kommissionen alle koordinatorer for digitale tjenester om undersøgelsen. Koordinatorerne har herefter pligt til at sende alle oplysninger, som de er i besiddelse af om den pågældende overtrædelse, til Europa-Kommissionen.
Når Europa-Kommissionen udnytter sine beføjelser til at anmode om oplysninger fra en digital formidlingstjeneste, til at gennemføre interviews eller gennemføre kontrolundersøgelser, kan Europa-Kommissionen anmode om bistand fra enhver koordinator for digitale tjenester, der er berørt af den formodede overtrædelse.