Opsamling fra møde i Netværk for digital inklusion

Den 25. marts 2025 var der møde i Netværk for digital inklusion.

KL lagde denne gang lokaler til et netværksmøde ud over det sædvanlige: Netværk for digital inklusion kunne nemlig fejre sit 10-års jubilæum, og det blev markeret med både festsang, kage og besøg af ministeren. Det vender vi tilbage til, for der var også en masse andre spændende ting på programmet.

Kort nyt

Michala Høg Daimar og Julie Rasmussen, Digitaliseringsstyrelsen, indledte med en række korte nyheder:

  • OffDig: På digitaliseringskonferencen OFFDIG i sidste uge blev en inklusionspris uddelt for første gang. Vinderen blev et samarbejde mellem de tre kommuner, Odense, Aarhus og Viborg, med projekter, der alle har til formål at sikre udsatte borgeres adgang til MitID.
  • PostNord stopper med husstandsomdelt brevpost pr. 1. januar 2026. Det kan få konsekvenser for borgere, der er fritaget fra Digital Post. Der er endnu kun lidt viden om spørgsmålet. Digitaliseringsstyrelsen samler spørgsmål/kommentarer med henblik på eventuelt at invitere Transportministeriet (der har ressort) til næste møde. 
  • Den kommende fællesoffentlige digitaliseringsstrategi (FODS) er ved at blive forhandlet på plads og træder i kraft fra 2026. Digital inklusion forventes at blive et kardinalpunkt i strategien. 
  • Røde Kors: Organisationen har fået støtte fra Novo Nordisk Fonden til at teste, hvordan de frivillige kan styrkes digitalt i deres sociale hjælpearbejde.
  • Mit Oveblik på borger.dk rummer en stadigt voksende samling af borgeres oplysninger. Alle 98 kommuner er koblet på løsningen.
  • Digital Fuldmagt: Digitaliseringsstyrelsen samarbejder med KL, der har lavet fuldmagtspakker for at gøre det nemmere for borgeren at anvende fuldmagter på det kommunale område. De første otte pakker (ud af ca. 50) er allerede klar til, at kommunerne kan tage dem i brug, og de længe ventede ’Helbredstillæg’ og ’Udvidet helbredstillæg’ er lige på trapperne. Vi lovede at følge op på, hvor mange borgere, der benytter sig af Digital Fuldmagt, og svaret er, at der i 2024 var 155.373 fuldmagtsrelationer, dvs. fuldmagtsgiver og fuldmagtshaver. En fuldmagtsrelation indeholder gennemsnitligt 18 fuldmagtspakker (ud af 48 mulige).
  • Kommunikation om fuldmagter: Fuldmagtsområdet er komplekst at finde rundt i for både borgere og frontmedarbejdere. Et kommende hæfte samt to animationsvideoer samler de centrale informationer. Materialet skal primært distribueres via borgerservice, men bliver også tilbudt netværket, når det er færdigt. 
  • Brugerpanel: Digitaliseringsstyrelsens brugerpanel søger nye testere. Især mangler der brugere, som har svært ved det digitale, eller som ved meget lidt om det. Spred budskabet!
    Tilmelding på digst.dk/brugerpanel
  • Læse- og skriveadgang til Digital Post: Hjælp meget gerne med at sprede budskabet om de nye muligheder for at skrive til myndigheder på vegne af andre i Digital Post.
     Hent materiale i Filkassen
  • Guide til gode brugeroplevelser er en række værktøjer, tips og tricks til brugertest og -inddragelse i udviklingen af digitale løsninger. Målgruppen er myndigheder, men guiden kan bruges af alle – og alle kan henvise til den.
    Find den på digst.dk/brugeroplevelse

Oplæg og workshop om de nye Rejsekort-løsninger

Rejsekortet har eksisteret som app i snart et år og vil på sigt erstatte det nuværende fysiske Rejsekort og de blå punkter. Rejsekort og Rejseplan A/S er nu ved at gøre appen klar til alle kundegrupper og forberede en alternativ løsning, som er målrettet dem, der ikke kan eller vil bruge appen.

Alternativet bliver et nyt, fysisk kort, der skal bruges på en ny, gul kortlæser. I store træk kommer det nye system til at fungere ligesom det gamle: Man skal checke ind og ud, man kan checke medrejsende ind, kortlæserne giver feedback med lys og lyd, og ved kontrol scanner kontrolløren det fysiske kort.

Det nye er:

  • Man checker både ind og ud på samme kortlæser.
  • Brugere skal oprettes på ny og anskaffe sig et nyt kort, også selvom de er brugere af det eksisterende Rejsekort.
  • Man skal checke ind og ud for hvert transportmiddel og rejseben. Har man skift undervejs, skal man huske at checke ud og checke ind igen i forbindelse med næste rejseben. 
  • Der vil være færre kortlæsere og nogle steder nye placeringer.
  • Prisen kan først beregnes noget tid efter rejsen er afsluttet. Prisen oplyses på mail, hjemmeside eller ved at ringe til Rejsekort kundecenter. 
  • Et Personligt kort har ikke længere saldo og tankes ikke op. I stedet knyttes et betalingsmiddel til kortet, og der bliver hævet for dagens rejser.

De gule kortlæsere installeres i hele Danmark i 2025 og forventes at blive taget i brug i løbet af første halvår 2026. Inden da skal løsningen brugertestes grundigt.

Hvis I har yderligere spørgsmål eller input, kan I skrive til Camilla Bruun Ipsen fra Rejsekort og Rejseplan A/S på mail cbip@rejsekort.dk.

15-17-årige med funktionsnedsættelser

Susanne Duus, Digitaliseringsstyrelsen, gav en status på arbejdet med bedre adgang til digitale sundhedsoplysninger for forældre til 15-17 årige med funktionsnedsættelser. Som reglerne er i dag, oplever forældrene vanskeligheder ved at få adgang til digitale oplysninger om barnet efter dets fyldte 15. år. Indenrigs- og Sundhedsministeriet (ISM) har dog ændret sundhedsloven, således at forældre til 15-17 årige med funktionsnedsættelse har adgang til flere sundhedsdata, når den unge ikke kan varetage egne interesser. ISM foretager yderligere afklaringer for en endelig model og forventer, at bekendtgørelsen udstedes i 2025. 

Modtagere af puljemidler

Som en del af den politiske aftale om digital inklusion 2023 blev der afsat puljemidler til projekter, der skal gøre det attraktivt at være it-frivillig. Tre af puljemodtagerne, Ældre Sagen, Landsforeningen af Væresteder og Dansk Handicap Forbund, fortalte om deres projekter, og hvordan de kan klæde deres frivillige bedre på til at hjælpe andre, der er udfordret af det digitale.

Dansk Blindesamfund om deres arbejde med principperne

Jesper Holten, næstformand i Dansk Blindesamfund, fortalte om, hvordan Dansk Blindesamfund arbejder med at implementere Principper for digital inklusion.

Billede af Jesper Holten
Billede af Jesper Holten

Jesper fremhævede også vigtigheden af at minde myndigheder, kommuner mv. om, at de skal tage principperne til sig og anvende dem.

Vi kan med principperne i hånden ”… undgå at skabe et digitalt a- og b-hold, men i stedet skabe ét hold, hvor nogle er med på én måde og andre på en anden”, sagde han. 

Oplæg om Model for inkluderende digitalisering i folkebibliotekerne

Thomas Langholz, Odense Bibliotekerne, præsenterede Model for inkluderende digitalisering i folkebibliotekerne. Modellen skal understøtte folkebibliotekerne med udvikling af aktiviteter, kompetenceløft og værktøjer. I den forbindelse bliver der også peget på, at det er en god idé at have et inklusionsnetværk i kommunen. 

Oplæg ved KL: Kan AI anvendes til inklusionsformål?

Søren Nørgaard Madsen, KL, fortalte om potentialerne for generativ AI i kommunerne. Der er et pres på velfærden, og borgernes forventninger stiger; her kan AI være en del af problemløsningen.

Der er mange brugsscenarier og potentialer for både borgere og medarbejdere med generativ AI, som fx kan forbedre brugeroplevelsen, lette kommunikation og lede til færre fejl. Herefter var der workshop om anvendelse af AI til digital inklusion.

Tale ved digitaliseringsminister Caroline Stage Olsen

Ministeren lagde også vejen forbi netværksmødet og holdt en tale, hvori hun fremhævede vigtigheden af de fællesoffentlige principper for digital inklusion.

Billede af Caroline Stage Olsen
Billede af Caroline Stage Olsen

De har været en vigtig præstation og milepæl for netværket, og særligt princip #5 ”Hjælp dem, der hjælper” var hun optaget af i øjeblikket.

Ministeren fremhævede også vigtigheden af at have et netværk, der kan blive ved med at sætte retningen for digital inklusion i Danmark: ”Jeg har brug for dette netværks hjælp – i dag, i morgen og i fremtiden”. 

Oplæg om den digitale identitetstegnebog (”Wallet”)

Nicoline Gisselbæk og Sara Poulsen, Digitaliseringsstyrelsen, redegjorde for status for arbejdet med identitetstegnebogen og præsenterede en prototype. Siden sidste netværksmøde da har de gennemført brugertests for at blive klogere på brugernes forståelse for konceptet og de grundlæggende funktioner i identitetstegnebogen. 
Inden længe skal de have dialog med bl.a. SUMH (Sammenslutningen af Unge Med Handicap) og Ældre Sagen for at kunne tænke digital inklusion ind i løsningen fra start.
 
Næste møde bliver den 21. oktober 2025 på Københavns Rådhus (ikke i Aarhus som varslet, det bliver til foråret 2026).