Hjælp borgerne med deres digitale gøremål

Borgere skal have nem adgang til hjælp og vejledning i deres digitale kontakt med det offentlige.

Borgerens gøremål er sjældent i sig selv digitalt – men kontakten med det offentlige er det ofte. Det har gjort det vanskeligere for nogle borgere at være selvhjulpne, men for mange kan den rette hjælp og vejledning være afgørende.
Det er vigtigt, at vi som myndigheder vejleder borgerne. Både så de kan bruge den konkrete digitale løsning, og så de har overblik over hvad, de skal.

Det er ikke altid let at finde frem til den rette hjælp – ikke mindst hvis man i forvejen er usikker digitalt. Det kan betyde, at nogle giver op på forhånd og må søge personlig betjening hos fx borgerservice. Det er vigtigt, at myndighederne tydeligt viser vej til support, når borgere har behov for hjælp i det digitale forløb.

God vejledning og nem adgang til support skaber bedre brugeroplevelser og hjælper flere borgere til at betjene sig selv. Det er effektiv brug af offentlig midler, når borgere, der med lidt hjælp kan være digitale, er det. Vigtigst giver det de bedste betingelser for et godt møde med den digitale offentlige sektor.

Omsæt princippet til praksis

Nøglespørgsmål

Til hvert af de seks principper for digital inklusion er der en række nøglespørgsmål – dem kan I bruge til at låse principperne op.

Brug nøglespørgsmålene i jeres projektgruppe til at sætte gang i refleksioner og overvejelser om digital inklusion.

Hent nøglespørgsmål til princippet her (PDF)

Værktøjer

Guide til gode brugeroplevelser

Konkrete metoder til at inddrage brugerne, trin for trin vejledning til at udføre brugervenlighedstests, adgang til Det fælles designsystem og meget mere. 

Læs mere om Guide til gode brugeroplevelser

KL's servicedesignværktøj

Den fælleskommunale værktøjskasse for servicedesign er et sæt konkrete metoder, I som myndighed kan bruge, når I arbejder med nye løsninger eller optimering af driften. 

Læs mere servicedesignværktøjet

demo.borger.dk

Med demo.borger.dk kan borgere stifte bekendtskab med MitID, Digital Post og Digital Fuldmagt, uden at du som medarbejder eller hjælper skal bruge egne koder og oplysninger – eller får kendskab til borgerens. 

Læs mere om demo.borger.dk

""

Case fra Digitaliseringsstyrelsen

Livssituationsguiderne hjælper borgerne gennem deres ærinde i det offentlige

Borgerens ærinde i det offentlige kræver ofte kontakt med mange forskellige myndigheder. Guiderne til borgernes livssituationer er udviklet for at sætte borgerne bedre i stand til at betjene sig selv i deres kontakt med det offentlige. Alle guider findes på borger.dk. 

Case fra Digitaliseringsstyrelsen