Pårørendepersonaer

Mange, der er udfordret af digitaliseringen i samfundet, får hjælp til deres digitale gøremål af deres nærmeste. Men både pårørende og borgere, der har brug for hjælp, kan opleve, at hjælpemulighederne ikke altid imødekommer deres behov.

Digitaliseringsstyrelsen har udarbejdet seks pårørendepersonaer, som myndigheder kan anvende til at skabe et overblik over, hvilke bekymringer, udfordringer og behov, pårørende kan opleve i hjælpesituationer, set fra den pårørendes perspektiv.

Personaerne giver et indblik i, hvor forskellige hjælpesituationer kan være og ikke mindst relationen til den, de hjælper. Pårørende kan have meget forskellige forudsætninger for at hjælpe. Deres grænser og ansvaret, de påtager sig, varierer på samme måde som lysten og forpligtelsen.

”Derfor er det vigtigt, at vi som myndigheder tager ansvar for at skabe klare rammer for hjælpen. Det indebærer især gode muligheder for digital partsrepræsentation, hvormed en hjælper kan varetage borgerens interesser.”
Princip 05: Hjælp dem, der hjælper

Pårørendepersonaer kan anvendes til at skabe en nuanceret forståelse af forskellige brugsscenarier og til at identificere, hvordan hjælpesituationen imødekommer forskellige behov og kan gøres mere brugervenlig og mere sikker for borgerne.
De seks pårørendepersonaer er baseret på analyser foretaget af Digitaliseringsstyrelsen og er kvalificeret og udbygget ved inddragelse af relevante civilsamfundsorganisationer.

Hvad er en persona?

En persona er i denne sammenhæng en beskrivelse af en fiktiv borger. En persona er ikke en beskrivelse af et individ, men er et sammenkog af viden, der gennem personaen giver nogle karakteristika og brugerbehov liv.

Personaer hjælper med at se verden gennem andres øjne og derigennem undersøge, om den service der tilbydes, imødekommer borgerens behov.

Hvordan bruger jeg pårørendepersonaerne?

Personaer kan bruges som et arbejdsredskab til at tænke borgeres særlige behov ind i udviklingen af borgerrettede løsninger og kommunikationsprodukter.

Brug fx pårørendepersonaerne til at analysere en given servicerejse og til at vurdere, hvordan den opleves og anvendes af en eller flere af personaerne.

Personaerne kan bruges til at reflektere over spørgsmål som:

  • ”Hvordan imødekommer vores løsning de behov, personaen har?”
  • ”Hvordan ville personaen bruge vores løsning?”
  • ”Hvordan kan servicerejsen forbedres for personaen?”

På den måde kan personaerne fungere som en referenceramme og støtte undervejs i projektet, ligesom refleksioner om personaernes behov kan danne baggrund for udarbejdelse af designkrav.