Tilgængelige billeder på nettet

Blik klogere på de forskellige krav der stilles til tekstbaserede alternativer for billeder, og hvordan du afgør om et billede er dekorativt, informativt, funktionelt ellers komplekst.

Du skal altid tilbyde brugeren et tekstbaseret alternativ, når du bruger billeder på nettet. Det skal du, fordi tekst kan ændres til de formater, som brugerne har behov for. Det kan for eksempel være stor skrift, punktskrift, tale, symboler eller enklere sprog.

Det er vigtigt, at tekstalternativet er programmerbart og programmatisk associeret. Det vil for det første sige, at teksten skal kunne læses og bruges af de hjælpeteknologier, som mennesker med handicap bruger. Og for det andet, skal man kunne bruge sin hjælpeteknologi til at finde frem til det tilhørende tekstalternativ, når man lander på indhold, der ikke er tekst.

Guiden tager afsæt i den internationale standard for webtilgængeligt indhold, WCAG 2.1 – nærmere bestemt i retningslinje 1.1 om tekstbaserede alternativer.

Sådan laver du en god alternativ tekst

Når du laver en alternativ tekst, så husk, at du skal:

  • beskrive formålet med billedet – ikke hvad billedet forestiller.
  • aldrig indlede med ”billede af”, ”foto af” eller lignende. Den information fremgår i forvejen af koden.
  • fatte dig i korthed. En alt-tekst bør ikke overstige 255 anslag.

 
Her kan du læse om, hvad definitionen på en alternativ tekst er, samt hvad rammen er for brugen af billeder digitalt. 

Kategorier af billeder

Her kan du læse om de forskellige kategorier af billeder, og hvad der afgør, om det er dekorativt, informativt, funktionelt eller komplekst.