Digital Start – hvor unge lærer at være digitale borgere

""

Mange unge har rigtig godt styr på, hvordan deres smartphone og computer virker, og ofte omtales yngre generationer som digitalt indfødte. Men med overgangen til voksenlivet følger i dag et behov for forståelse af, hvad den digitale offentlige sektor er, hvordan man som borger kommunikerer digitalt, og hvad den enkeltes ansvar er i den forbindelse.

Digitaliseringsstyrelsen ønsker at gøre en særlig indsats for at hjælpe de unge godt i gang med deres digitale medborgerskab. Derfor har vi udarbejdet platformen Digital Start – en digital begynderguide og et undervisningsmateriale målrettet 15-18-årige.

Digital Start er et interaktivt undervisningsmodul, som styrker unges kendskab til offentlige digitale tjenester som MitID, Digital Post og borger.dk. Materialet er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen og Center for Digital Dannelse. 

Materialet er målrettet unge i alderen 15-18 år og kan bruges af fx lærere og bibliotekarer. Modulet kræver ikke forudgående kendskab til emnerne. Det kan stå alene eller supplere et længere forløb om unges digitale medborgerskab.

En relevant og engagerende læringsplatform for de unge

Materialet er skabt særligt til målgruppen unge i alderen 15-18 år og fokuserer derfor på offentlige løsninger, der er relevante for de unge i forbindelse med at søge uddannelse, bruge MitID, tjekke Digital Post, anmode om feriepenge eller søge SU.

 Skærmbillede fra digitalstart.dk om læseadgang til Digital Post

Digital Start forsøger at nå de unge i øjenhøjde med et interaktivt element, og med spørgsmål og eksempler, der er relevante for dem i deres situation.

Budskaberne bliver formidlet i en klar tone, der tager de unge alvorligt og anerkender deres udvikling fra børn til selvstændige unge borgere.

Et levende format, som er let at gå til

Digital Start består af en interaktiv digital quiz, printbare arbejdsark og afsluttende øvelser. Der er også en række hjælperedskaber som brugsvejledning til underviser, faktaark med opsummering af ny og nyttig viden samt et linkkatalog til at hjælpe eleverne med at komme i gang efter forløbet.

Digital start kort fortalt

  • Målrettet unge mellem 15 og 18 år
  • Sætter fokus på MitID, Digital Post og Borger.dk
  • Tester elevernes viden om og brug af digitale offentlige tjenester
  • Velegnet som introduktion eller afslutning på et forløb i fx samfundsfag eller dansk
  • Interaktiv quiz, printbare arbejdsark og opfølgende øvelser – klar til undervisning